Stort sprik i Ernas leir

Trine Skei Grande (V) ser ut til å ha det moro med statsminister Erna Solberg (H), mens Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) ikke ser ut til å skjønne spøken.

Trine Skei Grande (V) ser ut til å ha det moro med statsminister Erna Solberg (H), mens Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) ikke ser ut til å skjønne spøken. Foto:

Statsminister Erna Solberg får en formidabel jobb med å bygge en eventuell plattform for borgerlig samarbeid de neste årene.

DEL

KOMMENTARNeste uke samler hun de tre andre partilederne til å forhandle om situasjonen. Så langt har det kommet ulike og sprikende signaler.

Foreløpig er det bare enighet om Erna Solberg som statsminister. Videre synes det åpenbart at Frp får være med i regjering. Spørsmålet er da hva KrF og Venstre gjør når deres førstevalg faller. I utgangspunktet ønsker disse to partiene å få bli med i regjering, på bekostning av Frp. Det blir ikke utfallet, for Frp vil ikke støtte en regjering som partiet ikke er en del av. Dette blir avgjørende for statsministeren.

Det mest interessante er at krefter i Venstre åpner for å gå inn i en Solberg-regjering der Frp fortsatt er med. Dette er helt nye toner i forhold til det som klart ble signalisert i valgkampen. Alternativet er en eller annen form for avtale med regjeringen. Venstre-leder Trine Skei Grande er nemlig opptatt av å binde opp regjeringen i en del hjertesaker. Det gjelder for eksempel nei-standpunktet til oljeboring utenfor Lofoten og tilhørende herligheter. 

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

For Erna Solberg blir det en ekstra utfordring at KrF og Venstre ikke er samkjørt. KrF-leder Knut Arild Hareide er nemlig klar på at partiet hans vil gå i opposisjon dersom førstevalget faller i grus. På den annen side har Hareide sagt at KrF ikke vil felle Solbergs regjering ved første korsvei. Budsjettet er andre anledning, men her kommer nok de fire borgerlige partiene til å bli enige etter noen harde runder. Men allerede neste år kan det bli tøffere situasjoner for Solbergs mindretallsregjering.

Det med til historien at Ap-leder Jonas Gahr Støre er beredt til å fremme forslag om å konsekvensutrede områdene sørvest for Røst. Dersom regjeringen ikke lenger er bundet av avtaler med KrF og Venstre, kan Ap få flertall for et slikt olje-ja med Høyre og Frp. På den annen side kan opposisjonen på Stortinget påføre regjeringen andre nederlag dersom KrF opptrer fritt i Stortinget.

For Erna Solberg blir det en ekstra utfordring at KrF og Venstre ikke er samkjørt.

I de siste fire årene har Erna Solberg hatt en samarbeidsavtale med KrF og Venstre, men hun har kunnet skape flertall med bare ett av disse partiene. I neste stortingsperiode må regjeringen hennes ha støtte fra både KrF og Venstre. Det gir mindre handlingsrom, spesielt hvis KrF blir et blankpusset opposisjonsparti. På den annen side kan regjeringen få støtte i visse saker fra andre opposisjonspartier.

Dette er bakteppet for Erna Solberg når hun nå samler troppene på borgerlig side. Per i dag ser det ut som en bør med sprikende staur. Per Borten (Sp) brukte det bildet da hans regjering falt fra hverandre i 1971. Erna Solberg kan sin politiske historie og har kanskje lært av den.

Artikkeltags