Stramt fra regjeringen

Finansminister Siv Jensen presenterte tirsdag hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett.

Finansminister Siv Jensen presenterte tirsdag hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett. Foto:

Finansminister Siv Jensen er gjerrig på pengebruken i revidert nasjonalbudsjett.

DEL

KOMMENTARNorge går kort og godt bedre økonomisk enn det som ble anslått da statsbudsjettet for 2018 ble lagt fram. Arbeidsledigheten går ned, og sysselsettingen øker. Da gjelder det å ha stramme tøyler for ikke å havne i økonomisk uføre.

Regjeringen foreslår derfor at det skal svies av 5,6 færre oljemilliarder enn de 231,1 milliardene som ble skissert i fjor høst. Dermed bruker politikerne bare 2,7 prosent av oljefondet, noe som er langt lavere enn den nye handlingsregelen på tre prosent. I dårlige tider er det fornuftig politikk å bruke mer enn det den magiske handlingsregelen tilsier, mens det i gode tider bør brukes mindre.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Ifølge Siv Jensen er det snakk om en rundingsbøye som regjeringen må passere for å få kart og terreng til å passe bedre sammen. Dermed blir det en kjedelig justering av årets statsbudsjett. Men regjeringen har likevel funnet plass til egne hjertesaker. Det settes eksempelvis av penger til 700 nye sykehjemsplasser, i tråd med budsjettlekkasjen Frp-leder Jensen kom med på årets Frp-landsmøte. Det blir også satt av nesten 100 millioner kroner til nye studentboliger.

Det mest interessante er imidlertid kravene fra mange hold som regjeringen ikke har funnet plass til å prioritere. Avgiften på sukker og sjokolade blir ikke satt ned. Bare ett av de tre klima-prosjektene for fangst og lagring av CO2 får grønt lys for forprosjektering. Finansministeren hevder at regjeringen mener alvor med denne satsingen, men hun får kritikk fra miljøbevegelsen og deler av opposisjonen.

I realiteten vil regjeringen være avhengig av KrFs støtte for å få flertall når revidert nasjonalbudsjett vedtas rett før Stortinget tar ferie. KrF er spesielt opptatt av å sikre den nye normen for antall lærere i skolen. Finansministeren bedyrer at reformen er fullfinansiert, men KrF er fortsatt ikke fornøyd. På den annen side er KrF og regjeringspartiene nærmest dømt til å bli enige om dette og hint. KrF liker dårlig regjeringens nye avgift på skifteattest ved dødsfall. Partiet vil sette mye inn på at det forsatt skal være gratis i Perleporten. 

Den reelle opposisjonen på Stortinget kom med kjente angrep, i tråd med kritikken som ble reist fra dette politiske holdet allerede i det opprinnelige statsbudsjettet i fjor. Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt mener at regjeringen bryter forliket om Forsvarets framtid. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) hevder på sin side at det ikke er praktisk mulig å leie inn stridsvogner i 2019. Disse kan tidligst være på plass i 2025. 

KrF vil sette mye inn på at det forsatt skal være gratis i Perleporten.

Regjeringen skal ha ros for at det nå strammes noe til. Stortinget bør holde seg til denne rammen. KrFs hjertesaker må finansieres med kutt på andre poster. Det skal sterk rygg til å bære gode dager.

Artikkeltags