Sursøt avgift

Neste år blir det merkbart dyrere å kjøpe godterier.

Neste år blir det merkbart dyrere å kjøpe godterier. Foto:

Neste år blir det innført en ekstra avgift på brus og godterier.

DEL

Dette avgiftshoppet kommer som en følge av de borgerlige partienes forlik om statsbudsjettet for 2018.

KOMMENTARKrF argumenterer med hensynet til bedre folkehelse, men hovedårsaken er nok at partiene mangler to milliarder kroner på å få de økonomiske endene til å møtes. Samtidig synes det klart at de nye avgiftene har flere uheldige bieffekter. I tillegg merker vi oss at flere matvareprodukter med mye sukker ikke blir pålagt avgift. Det gjelder eksempelvis nøttepålegg og marsipan. På den annen side blir sukkerfri tyggegummi og sukkerfri brus omfattet av den nye avgiften!

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

– Det er fullstendig kaos. Avgiftene rammer vilkårlig og veldig ulikt, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla. Han er sterkt kritisk til så kraftige avgiftsøkninger uten at konsekvensene er utredet. Brusprodusentene har mistet tilliten til myndighetene og derfor lagt folkehelsesamarbeidet om sukkerreduksjon på is. Svenske kjøpmenn ved grensen og utenlandske godteriprodusenter har god grunn til å juble. Enda flere nordmenn vil nemlig sette kursen til Søta bror for å handle brus, sjokolade og annet smågodt. Mange vil også gå inn på nett for å bestille godterier fra utlandet.

I 2001 ble det innført halv moms på matvarer. Dermed ble det lav moms også på brus og godterier. På denne bakgrunn gikk KrF inn i budsjettforhandlingene med et krav om å innføre full moms på brus og godterier. Dette viste seg teknisk komplisert å få til i en fei. Løsningen i budsjettforliket ble i stedet å øke avgiftene på sukker og sjokolade pluss å innføre avgift på alkoholfrie drikkevarer.

Denne saken viser hvor komplisert det er å bruke avgiftssystemet som tiltak for å bedre folkehelsen. Det er et faktum at nordmenn flest med fordel bør spise mindre sukkerholdige varer. Slik sett ligger det gode intensjoner bak det aktuelle avgiftssjokket som nå blir vedtatt som en del av statsbudsjettet for 2018. Men politikerne må slutte å gjøre slike forhastede budsjettforlik en sen nattetime. Nå får vi uheldige bieffekter siden saken ikke er grundig utredet. De nye avgiftene treffer vilkårlig. På toppen av dette kommer økt handelslekkasje. Arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien står dermed i fare, uten at folkehelsen hos Ola og Kari blir bedre.

Politikerne må slutte å gjøre slike forhastede budsjettforlik en sen nattetime.

Folkehelsesamarbeidet har gitt resultater. Bransjen kan slå i bordet med tall som viser at sukkerforbruket per nordmann har gått ned fra 43 kilo til 27 kilo i perioden 2000 til 2015. I så måte ødela dessverre matvarekjedene for seg selv ved å kjøre en uklok priskrig med smågodt som lokkemat i forkant av Halloween. Dermed fikk KrF en kjærkommen lissepasning. Da måtte det bli en scoring med bitter bismak.

Artikkeltags