Surt mellom KrF og Frp

KrFs Kjell Ingolf Ropstad (nummer to fra venstre) smilte bredest da budsjettforliket ble presentert. Her sammen med Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Helge Andre Njåstad (Frp).

KrFs Kjell Ingolf Ropstad (nummer to fra venstre) smilte bredest da budsjettforliket ble presentert. Her sammen med Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Helge Andre Njåstad (Frp). Foto:

Regjeringspartiene og KrF er blitt enige om statsbudsjettet for 2019.

DEL

KOMMENTARKrF har fått betydelig gjennomslag for hjertesaker. Barnetrygden øker, for første gang siden 1996. Samlet sett har KrF fått flyttet på 4,3 milliarder kroner. Men budsjettforliket har også en pris. Baksiden av medaljen er at det har blitt et svært anstrengt forhold mellom Frp og KrF.

Det var så vidt båten bar på Fremskrittspartiets gruppemøte tirsdag kveld. Budsjettavtalen ble vedtatt med 12 mot 9 stemmer. På møtet var det ifølge Carl I. Hagen «allment raseri». Det som skapte den store frustrasjonen og sinnet i Frp var at KrF tirsdag bidro til flertall i Stortinget for å stramme inn taxfreekvoten.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Opposisjonen klarte nemlig å lokke KrFs gruppe, anført av nestleder Olaug Bollestad, med på denne innstrammingen. Det skjedde samtidig som de fire borgerlige partiene var i innspurten på forhandlingene om neste års statsbudsjett. Dette kom på toppen av at Frp også måtte svelge enda en kamel, ved at det skal bli slutt på avgiftsfri netthandel. Det hører også med til historien at mange i Frp har sett seg lei på de harde ordene som KrF-politikere har brukt om Frp i den interne debatten om KrFs veivalg den siste måneden.

Det ekstraordinære KrF-landsmøtet valgte jo med relativt knapt flertall å søke seg inn i Erna Solbergs regjering. Dermed var KrF og de andre borgerlige partiene i realiteten dømt til å bli enige om statsbudsjettet for 2019. Neste etappe i denne prosessen blir sonderinger og ventelig forhandlinger om en politisk plattform for en regjering med Høyre, Frp, Venstre og KrF. Også her er de fire partiene dømt til å måtte lykkes. Prestisjen blir avgjørende.

Statsminister Erna Solberg får en kjempestor utfordring. For å bli gjenvalgt nok en gang må Solberg bidra til at både KrF og Venstre kommer over sperregrensen ved stortingsvalget i 2021. Og så må Frp gjøre det bedre enn nivået på de siste meningsmålingene antyder. Samtidig må hun sørge for at Høyre ikke blir forsømt.

Å ri to hester er en farlig sport. I politikken er det også uredelig.

KrFs forhandlingsleder, Kjell Ingolf Ropstad, hadde nok sett for seg at tirsdagskvelden skulle bli en festdag der han kunne sole seg i KrFs mange gjennomslag i 2019-budsjettet. Men den gang ei. Olaug Bollestad sørget i stedet for å ødelegge for seg selv og partiet. KrFs seire kom i skyggen av raseriet i Frp. Bollestad & co burde ha skjønt at taxfree-utvidelsen fra 2014 var en hellig ku i Frp. Nå vil nok mange i Frp kreve omkamp og andre politiske gjennomslag i forhandlingene om ny regjeringsplattform.

Å ri to hester er en farlig sport. I politikken er det også uredelig. KrF burde ha lært at det straffer seg i lengden å opptre slik. Hevnen er ofte søt.

Artikkeltags