Svenske forbilder

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson på scenen i under Almedalsveckan i Visby på Gotland.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson på scenen i under Almedalsveckan i Visby på Gotland. Foto:

Fremskrittspartiet har tidligere tatt klar avstand fra Sverigedemokraterna (SD). Nå mener flere framtredende Frp-politikere at Frp bør samarbeide med det høyreorienterte og sterkt innvandringskritiske partiet i Sverige.

DEL

KOMMENTARChristian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen er blant dem som nå vil ta SD inn i varmen.

– Hadde jeg vært svensk, ville jeg ha stemt på dem, sier stortingsrepresentant Jon Helgheim til Dagsavisen Fremtiden. Han er Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann. Christian Tybring-Gjedde sier at både Frp og SD ønsker en restriktiv innvandringspolitikk. Han legger vekt på at SD ønsker å bevare svensk kultur og fellesskap på samme måte som Frp ønsker å bevare den norske nasjonalstaten.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter. 

Tybring-Gjedde mener det er feil å fryse ut et parti på grunn av partiets fortid. – Alle partier har ulik bakgrunn. Det vi forholder oss til, er det partiet er i dag. I dag er ikke Sverigedemokraterna et rasistisk parti, sier Tybring-Gjedde til NRK. Han viser til at SD nå har omtrent like stor oppslutning på meningsmålingene som høyrepartiet Moderaterna. SD får 20,5 prosent på en måling som Inizion har utført for Aftonbladet. SD kan her skilte med en framgang på 4,9 prosentpoeng siden årsskiftet.

Men Tybring-Gjedde & co møter motstand fra offisielt hold i Frp. Parlamentarisk nestleder Helge André Njåstad avviser et forpliktende samarbeid med Sverigedemokraterna. Han understreker at Frp ikke har søsterpartier i andre land, slik som for eksempel Ap og Høyre har.

– Skulle vi hatt et tettere samarbeid med noe parti, så er ikke Sverigedemokraterna det første vi ville ha samarbeidet med. Da har vi nok mer til felles med Venstre i Danmark, forklarer Njåstad. I 2014 brukte Frp-leder Siv Jensen ideologiske argumenter for å holde SD på avstand. Da pekte hun på at SD ble stiftet som et rent fremmedfiendtlig parti, mens Frp er et liberalistisk parti som ble til i kampen mot høye skatter og med et klart ønske om en mindre stat. 

Sverigedemokraterna har justert kursen de siste årene, og partileder Jimmie Åkesson har kvittet seg meg de mest ytterliggående kreftene.

Sverigedemokraterna har justert kursen de siste årene, og partileder Jimmie Åkesson har kvittet seg meg de mest ytterliggående kreftene. Nynazistene er også ute, men vi tør minne om at SD i sitt prinsipprogram betegner seg som et «sosialkonservativt parti med et nasjonalistisk grunnsyn». Christian Tybring-Gjedde har et poeng når han sier at partier bør vurderes ut fra hva de er i dag, men han søler det samtidig til for seg selv når han trekker fram Senterpartiets NS-fortid og Arbeiderpartiets revolusjonære historie.

Den korte forhistorien bør imidlertid ikke glemmes. Si meg hvem du omgås, og jeg skal si deg hvem du er.

Artikkeltags