Sylvis harrytur

Sylvi Listhaug skaper bølger både i og utenfor eget parti. Her fra tirsdagens besøk i Rinkeby i Stockholm.

Sylvi Listhaug skaper bølger både i og utenfor eget parti. Her fra tirsdagens besøk i Rinkeby i Stockholm. Foto:

Vi tror Frp kaprer velgere på dette stuntet.

DEL

KOMMENTARInnvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått mye oppmerksomhet og kritikk for sin studietur til bydelen Rinkeby i Stockholm. Formålet var etter sigende å «lære hva som skjer når man tar imot for mange asylsøkere og mislykkes med integreringen».

- Det er nødvendig å se hva Sverige gjorde feil, sa Listhaug til horden av norske journalister som hadde møtt opp. Listhaug hadde avtale om å møte sin svenske kollega Helene Fritzon, men hun avlyste med begrunnelse om at Listhaug sprer «nonsens» om Sverige. Den svenske sosialdemokratiske ministeren ønsket heller ikke å bli dratt inn i den norske valgkampen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

Listhaugs harrytur ble tema i NRK-duellen mellom statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag kveld. Støre hevdet at Listhaug dro til Sverige for å skremme. Han karakteriserte dette som nedrig politikk som statsministeren burde slå ned på. Men Solberg går god for Listhaugs opptreden.

– Det er ingen tvil om at når en statsråd reiser en uke før valget, så er det også for å illustrere deler av politikken man står for, sa Solberg til NRK. Statsministeren poengterte også at Listhaug må passe på at det hun sier stemmer overens med det myndighetene lokalt i Sverige sier om situasjonen. Det hører med til historien at Stockholms byrådsleder Karin Wanngård har bedt om unnskyldning for å ha kommet med «populistiske og usanne poenger» om Rinkeby i den norske valgkampen.

Det er ingen tvil om at Sylvi Listhaug har fått full politisk pott for sin harrytur til Sverige. Formålet var å kapre norske velgere, og det har hun nok klart. Listhaug fikk bedre uttelling enn det hennes nærmeste strateg, Espen Teigen, bare kunne drømme om. Kronen på verket var avlysningen fra den svenske kollegaen.

Tusenkroners-spørsmålet er så hvor Frp henter velgere fra gjennom dette stuntet. Mange kan lokkes ned fra gjerdet. Videre kan både Ap og Høyre komme til å miste velgere. En del av svaret får vi på valgdagen og i undersøkelsene etterpå.

Listhaug har skapt mer steile fronter og vondt blod innad på borgerlig side.

Sylvi Listhaug har riktignok klart å hisse på seg politiske motstandere. Men det er ikke noe problem, snarere tvert om. Poenget er at Listhaug har snakket direkte til grunnfjellet i Frp, og her går budskapet hennes rett hjem. Slik sett har all reklame vært god reklame.

Problemet er at Listhaug har skapt mer steile fronter og vondt blod innad på borgerlig side. Reaksjonene i KrF og Venstre er et klart bevis på akkurat det. Erna Solberg er nok litt bekymret over at dette skal ødelegge for mulighetene til eventuell borgerlig samling etter valget. Det har sin pris å la Listhaug operere som en løs kanon på dekk.

Artikkeltags