Trump og Norge

Donald Trump blir innsatt som president i USA 20. januar 2017.

Donald Trump blir innsatt som president i USA 20. januar 2017. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hva betyr det for norske bedrifter at Donald Trump overtar som president i USA?

DEL

KOMMENTARDette er spørsmålet mange næringslivsfolk og politikere her til lands nå stiller seg. Svarene forsøkte NHO å gi på et seminar nylig. De fleste som deltok sitter igjen med flere spørsmål enn svar.

Donald Trump kom med mange friske og kontroversielle utspill i valgkampen. Noe av dette var ren retorikk, men det meste var trolig ektefølt politikk. Spørsmålet er så hvor mye av politikken som blir lagt til side når presidenthverdagen starter 20. januar 2017.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter.

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea tolker mange av Trumps utspill mer som utgangspunkt for forhandlinger enn fasit for politikken som kommer til å bli ført. Bruce har et poeng når han hevder at en straffetoll mot Kina og Mexico også vil ramme USA hardt. Bruce tror at Trumps rådgivere vil advare ham mot en tollmur. Resultatet kan bli full handelskrig, med negativ vekst i hele verden som resultat. På den annen side tror Bruce at Trump vil gjøre alvor av å skrote den nesten framforhandlede frihandelsavtalen mellom USA og viktige asiatiske land.

Videre synes det åpenbart at Trump vil gi de lovede skattelettelsene og investere kraftig i amerikansk infrastruktur. En slik ekspansiv politikk vil gi økt vekst i USA, men det kan fort bli for kraftig medisin som kommer for sent. Poenget er nemlig at arbeidsledigheten i USA har blitt redusert betydelig de siste årene. Dermed kan ekstra gass fra Trumps side nå føre til at inflasjonen øker og lønningene løper løpsk. Det kan så gi en økonomisk baksmell.

For Europa og Norge vil det ha stor betydning om det blir en frihandelsavtale (TTIP) mellom USA og EU. Trump har uttalt seg uklart om det kan bli noen slik avtale. USA er det syvende største eksportmarkedet for norske bedrifter samlet og det fjerde største for varer. Og enda mer interessant: USA et veldig sterkt voksende marked for norsk sjømat. Så hører det med til historien at norsk landbruk vil kunne bli satt under press dersom et blir noe av den skisserte TTIP-avtalen. Men på dette punktet må det imidlertid kunne gå an å få unntak, slik Norge har i EØS-avtalen med EU-landene.

Økt frihandel mellom USA og Europa vil være et pluss for begge parter.

Små land som Norge vil tape på proteksjonisme. De store landene vil nemlig uansett klare å presse seg fram. Donald Trump sier han er for frihandel, bare den er rettferdig. Det er åpenbart et spark til Kina og Mexico, men forhåpentligvis ikke til Europa. Økt frihandel mellom USA og Europa vil være et pluss for begge parter. Tollbarrierer er ikke det største hinderet. Det er en verre hemsko når det for eksempel er ulike regler for hvor blinklysene skal plasseres på biler. Her gjelder det å trumfe gjennom felles kjøreregler på begge sider av Atlanterhavet.

Artikkeltags