Trumps handelskrig

USA-president Donald Trump i kjent stil.

USA-president Donald Trump i kjent stil. Foto:

USA-president Donald Trump har startet handelskrig ved å varsle straffetoll på stål og aluminium.

DEL

KOMMENTARDet signaliseres mottiltak, fra eksempelvis EU og Kina. EU-kommisjonen har nå designet sin egen liste for å ramme USA med tilsvarende kraft. På denne lista finner vi straffetoll på amerikansk Bourbon-whisky, Harley-Davidson motorsykler og peanøttsmør. Mange vil trekke på smilebåndet, men dette er dypt alvor.

Donald Trump får altså smake egen medisin dersom han gjør alvor av planene om ekstra toll på stål og aluminium. Det bør egentlig ikke overraske noen at Trump kommer med slike straffetiltak, for dette er helt i tråd med det han lovet i presidentvalgkampen. Trump har til og med sagt at det er lett å vinne handelskriger.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er heller ikke første gangen USA forsøker seg på slike handelskriger. George W. Bush forsøkte seg på økt tollsats på import av stål da han var president. Det var slett ikke vellykket, og etter 20 måneder måtte han gi opp etter press fra Verdens handelsorganisasjon (WTO). Nå legger Trump seg på den samme linjen, om enda hardere, overfor WTO. I tillegg har den amerikanske presidenten lagt flere regionale frihandelsavtaler døde.

Dermed utfordrer Trump det internasjonale og regelbaserte handelssystemet som møysommelig er bygd opp over årtier. Og Trump er dessverre ikke alene om å tenke slik. Vi lever i en verden hvor alle snakker pent om frihandel, men dessverre er det færre som praktiserer det. På denne bakgrunn er det positivt at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gjør det klart at det ikke er aktuelt med norske mottiltak.

Donald Trump møter riktignok motstand fra egne rekker, men Trump vender dessverre det døve øret til. Presidentens øverste økonomiske rådgiver, Gary Cohn, har sagt takk og farvel i Det hvite hus. Cohn er blant dem som forgjeves har forsøkt å få Trump til å avstå fra den aktuelle straffetollen. Kortsiktig vil nok Trump kunne score godt blant sine kjernevelgere med den nye handelspolitikken, men først og fremst handler det om signalverdien. Slagordet «America first» gis et materielt innhold som nok kan fenge.

På sikt vil USAs nye handelspolitikk bli skadelig for både USA og verdenssamfunnet ellers.

Men vi bør merke oss at reaksjonene fra amerikansk næringsliv i hovedsak er negative. Selskaper som bruker importert stål og aluminium i produksjonen mener at straffetollen vil føre til dyrere produkter for forbrukerne. På sikt vil USAs nye handelspolitikk bli skadelig for både USA og verdenssamfunnet ellers. I verste fall kan vi nå få en negativ spiral av egoistiske tiltak som rammer verdenshandelen og den økonomiske veksten. Proteksjonisme er en krig som alle taper på. Små land med en åpen økonomi, som Norge, har minst å stille opp med og dermed mest å tape.

Artikkeltags