Uryddig omkamp

Sp varsler omkamp om langtidsplanen for Forsvaret.
Her partileder Trygve Slagsvold Vedum sammen med Liv Signe Navarsete.

Sp varsler omkamp om langtidsplanen for Forsvaret. Her partileder Trygve Slagsvold Vedum sammen med Liv Signe Navarsete. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sp varsler omkamp om langtidsplanen for Forsvaret.

DEL

KOMMENTARDet vil ventelig bli tilfellet dersom Senterpartiet havner i regjering med Arbeiderpartiet til høsten.

– Dette er et viktig område for Senterpartiet som vi har flagget høyt, som partilederen flagget i talen sin. Dette vil bli prioritert, sier Liv Signe Navarsete til Dagsavisen. Hun er forsvarspolitisk talskvinne i Sp og blir av noen i partiet lansert som aktuell forsvarsminister.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Senterpartiet vedtok på helgens landsmøte en rekke krav for å styrke Forsvaret. Sentralt her er flere HV-soldater og nytt utstyr til disse. Videre vil Sp reversere nedleggingen av Andøya som flybase. Disse prioriteringene står i sterk kontrast til forliket om langtidsplanen som Høyre, Frp og Ap inngikk i fjor. Her ble det vist vilje til å strekke seg langt. De andre partiene på Stortinget ble ikke med på forliket. Ikke overraskende trakk SV seg raskt fra prosessen. Sentrumspartiene var med lenge, men hoppet av i sluttspurten. Avstanden ble tydeligvis for stor.

Langtidsplanen innebærer at det skal brukes 165 ekstra milliarder på militære kapasiteter de neste 20 årene. Norge skal kjøpe inn nye kampfly, ubåter og overvåkingsfly. Paradoksalt nok koster nytt og avansert militært utstyr mer å anskaffe og drifte enn det gamle som skiftes ut. Derfor blir det kutt og nedleggelser på visse områder. Politikerne skal ha ros for at det nå er bred enighet om at den vedtatte strukturen skal følges opp med tilstrekkelig finansiering. Det har dessverre ikke vært tilfellet de siste tiårene. Haken ved langtidsplanen er at flere spørsmål om Hærens framtid står ubesvart i påvente av en utredning.

Det endelige svaret om «landmakten» får vi til høsten. Her er det altså rom for en viss omkamp om Hæren og Heimevernet, men dette må skje innenfor den økonomiske og strukturelle rammen som følger av det inngåtte forliket. Det hører med til historien at vekslende partier i vekslende regjeringer siden årtusenskiftet forbilledlig har fulgt opp de vedtatte langtidsplanene for Forsvaret selv om de i utgangspunktet ikke har vært med på planene.

Senterpartiet bør velge seg andre kriger enn å gå løs på en vedtatt struktur for Forsvaret.

Lederen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), slår klokelig fast at langtidsplanen er «ferdig vedtatt». Det må også Sp forholde seg til. En større omkamp vil være uryddig og vil skape ny usikkerhet. Vi trenger stor forutsigbarhet og stabilitet om de lange linjene i Forsvaret.

Senterpartiet bør velge seg andre kriger enn å gå løs på en vedtatt struktur for Forsvaret. Dette bør også gjelde SV, KrF og Venstre hvis disse partiene kommer i forhandlingsposisjon til høsten. Angrep er ikke alltid det beste forsvar.

Artikkeltags