Vaskehjelp i hjemmet

Rundt 11 prosent av norske hjem har betalt vaskehjelp.

Rundt 11 prosent av norske hjem har betalt vaskehjelp. Foto:

– Høytlønte uten vaskehjelp hjemme burde skamme seg.

DEL

KOMMENTARDenne friske beskjeden kom nylig fra Nordeas svenske sjeføkonom, Annika Winsth. «I Sverige skammer mennesker seg for at de skaffer seg hjelp i hjemmet, men egentlig burde man skamme seg om man ikke gjør det. Har man råd til å hjelpe mennesker inn på arbeidsmarkedet, så bør man gjøre det», sa Winsth under Almedalsveckan i Visby på Gotland.

For halvannet år siden blusset det opp en tilsvarende debatt i Norge, i kjølvannet av Klassekampens tankevekkende artikkel under overskriften «Tenker mens andre vasker». Her kunne avisen fortelle at de kvinnelige lederne i tre av Norges tankesmier, Kristin Clemet, Cathrine Sandnes og Marte Gerhardsen, alle kjøper hjelp til å ta husvasken. Det siste året har det også vært en heftig debatt om Norge skal avvikle ordningen med au pair, begrunnet i at den blir misbrukt. Resultatet i Stortinget ble dessverre at KrF og Venstre sikret regjeringen støtte til å opprette ordningen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Rundt 11 prosent av norske hjem har betalt vaskehjelp. En tredel av husstandene med inntekt over en million har vaskehjelp, så slik sett blir oppfordringen fra Nordeas sjeføkonom allerede fulgt opp. Vi skal være forsiktige med å heve den store moralske pekefingeren mot dem som kjøper seg hjelp til å vaske huset jevnlig, men det er god grunn til å reflektere litt over problemstillingen. Her står vi overfor en samfunnsøkonom som i praksis argumenterer for at høytlønte ikke skal sløse bort sin dyre arbeidskraft på å vaske huset.

Rent samfunnsøkonomisk kan det selvsagt ha noe for seg å tenke slik, men det er ikke alt som kan regnes i kroner og øre. Saken handler i stor grad om økende forskjeller i samfunnet, og det er egentlig det Annika Winsth snakker varmt for. Indirekte forsterker hun et samfunnssyn om at noen yrker er mye mer verdt enn andre, både i lønn og anseelse. Norge har heldigvis mindre forskjeller mellom topp og bunn i inntekt enn det som er tilfellet i Sverige.

Her står vi overfor en samfunnsøkonom som i praksis argumenterer for at høytlønte ikke skal sløse bort sin dyre arbeidskraft på å vaske huset.

Vi føler oss fristet til å trekke fram den tidligere SV-politikeren Kristin Halvorsen, som også mens hun var finansminister, ivret for å ta husvasken selv. Det står respekt av en travelt opptatt finansminister som klarer tankene med vaskefilla eller støvsugeren i hånda. Denne saken har i tillegg en viktig likestillingsside. Hvorfor er det nesten bare kvinner som blir konfrontert med problemstillingen rundt kjøp av vaskehjelp i hjemmet? Det er dessverre ikke tilfeldig.

Kommentator Frank Lynum i Aftenposten konkluderer på følgende måte: «Det er noe veldig unorsk over å ha vaskehjelp. Dessverre». Vi vil snu på flisa. Det er noe veldig unorsk over å ha vaskehjelp, og det skal vi sette stor pris på.

Artikkeltags