Venstre på sykeleie

Forholdet mellom Trine Skei Grande og Abid Raja er ikke så hjertelig som dette bildet kan gi inntrykk av.

Forholdet mellom Trine Skei Grande og Abid Raja er ikke så hjertelig som dette bildet kan gi inntrykk av. Foto:

Helsetilstanden i Venstre er mildt sagt dårlig.

DEL

KOMMENTARPartiet har to kjempestore utfordringer: Svak oppslutning blant velgerne og svært anstrengt forhold mellom partileder Trine Skei Grande og stortingsrepresentant Abid Raja. Sistnevnte er sykmeldt fordi han ble skjelt ut av partilederen under påhør av andre politikere. Venstre har ligget stabilt under den magiske sperregrensen på fire prosent på snittet av meningsmålingene i hele høst.

Venstres inntreden i Erna Solbergs regjering har så langt ikke gitt den uttellingen blant velgerne som partiets strateger så for seg. Venstre har riktignok fått gjennomslag for flere hjertesaker, men det synes ikke å ha slått an blant partiets potensielle velgere. De fleste har nok fått med seg at Venstre-lederen er kulturminister, men de to andre Venstre-statsrådene har vært lite framme i rampelyset.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nå er det imidlertid feiden mellom Grande og Raja som overskygger alt annet. Det har lenge vært et anstrengt forhold mellom de to, men så toppet det seg i kulissene under dragkampen om neste års statsbudsjett. Som finanspolitisk talsmann var det Raja som førte an på Venstres vegne, men naturlig nok hadde også Venstre-lederen et ord med i laget. Med to kokker i sving samtidig gikk det skikkelig galt.

Den konkrete foranledningen var det faktum at regjeringen hadde foreslått å kutte i støtten til omstridte Human Rights Service, men dette falt ikke i god jord i Fremskrittspartiet. Frp-leder og finansminister Siv Jensen brukte Facebook til å varsle at kuttet skulle reverseres, og det skal Grande ha gått med på. Men dette hadde ikke Abid Raja fått med seg, og han utbasunerte motstand på Venstres vegne.

I et forsøk på å rydde opp i floken, ringte så Høyres Henrik Asheim til Trine Skei Grande, som svarte med regelrett utskjelling av Abid Raja. «Problemet» var bare at Asheims telefon var i høyttalende modus mens de øvrige medlemmene av forhandlingsdelegasjonen, inkludert Raja, satt lyttende ringside. «Abid driver og undergraver hele budsjettprosessen og partiet», skal partilederen, ifølge Dagens Næringslivs kilder, ha sagt. «Han er ute etter å ta meg», skal hun ifølge VG også ha sagt. 

Med to kokker i sving samtidig gikk det skikkelig galt.

Denne utskjellingen skal ha gått så hardt innpå stortingsrepresentant Raja at han ble sykmeldt. Trine Skei Grande har nå beklaget sin oppførsel overfor Raja. Det hører imidlertid med til historien at Raja ved flere anledninger har opptrådt illojalt mot partilederen. På tampen av fjorårets valgkamp stilte Raja opp i et VG-intervju der kona pekte ham ut som Venstres nye leder. For å gjøre bildet komplett bør vi ta med at Raja er blant Venstres mest synlige politikere, og han kapret mange stemmer i Akershus. Men det er en fattig trøst. Når krybba er tom, så bites hestene.

Artikkeltags