Venstre presser Erna

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke ha med Frp i en ny regjering.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke ha med Frp i en ny regjering. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Venstre vil beholde Erna Solberg som statsminister, men partiet vil forsøke å presse Solberg til å kaste Frp ut av regjeringen.

DEL

KOMMENTARDette er i klartekst budskapet fra Venstres ledelse i forkant av helgens landsmøte. Partileder Trine Skei Grande forsikrer at Venstre er nøkkelen til en fortsatt borgerlig regjering, men hvordan hun skal få til det synes mer uklart.

– Vi ser at vi får til mye på borgerlig side, men det er ikke alle partier vi vil samarbeide med, sier Venstre-lederen med dårlig skjult adresse til Fremskrittspartiet. Det er også interessant å merke seg at Venstre ikke går til valg på en ny samarbeidsavtale. Nå er det regjeringsdeltakelse eller opposisjon som gjelder. Venstre-lederen truer med å felle dagens Høyre/Frp-regjering for å få en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Foran valget i 2013 garanterte de fire borgerlige partiene at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering, og slik gikk det som kjent. Høyre og Frp dannet regjering og fikk en samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Men i år vil Venstre og KrF sende Frp ut i kulden. Det er lettere sagt enn gjort, for Frp-leder Siv Jensen har gjort de klart at Frp ikke vil støtte en regjering som partiet ikke er en del av.

Dermed må Erna Solberg ventelig velge mellom Frp og de to aktuelle sentrumspartiene. Trine Skei Grande forsøker å presse Solberg ved å vise til at KrF og Venstre ved forrige korsvei i lokalvalget ble større til sammen enn det Frp ble. Dersom det skjer igjen, bør kjøttvekta tilsi at Erna Solberg da tar KrF og Venstre inn i varmen og støter Frp ut i kulda, mener man i KrF og Venstre.

Men kjøttvekta gjelder ikke alltid i politikken. Erna Solberg har nemlig gjort det klart at hun ikke vil velge bort noen av de fire partiene. De som vil får bli med på hennes prosjekt. Samtidig synes det åpenbart at det vil være en farefull ferd for dagens statsminister å plassere et frigjort Frp på sidelinja. I så måte fant vi interessant lesning i Magasinet til Dagbladet lørdag. Her satte Erna Solberg Fremskrittspartiet inn i en større kontekst hvor hun trakk sammenlikninger med høyrepopulistiske partier i Europa.

Det vil overraske oss om Erna Solberg velger å kaste Frp på dør.

Hun viser til at i nesten alle europeiske land har opplevd en totalforvandling i det politiske landskapet. Men det har ikke skjedd i Norge «fordi vi har vært med på å ansvarliggjøre Frp og de mest innvandringskritiske stemmene ved å innlemme dem i regjering». Og så konkluderer Erna Solberg med å si: «Hvis vi ikke hadde gjort det, tror jeg vi hadde hatt en ganske så annen politisk diskusjon her i landet nå».

På denne bakgrunn vil det overraske oss om Erna Solberg velger å kaste Frp på dør. Venstres nøkkel passer ikke. Døra vil gå i vranglås. 

Artikkeltags