Venstres vei videre

Venstre-leder Trine Skei Grande lukter på muligheten til å gå inn i regjeringen til statsminister Erna Solberg.

Venstre-leder Trine Skei Grande lukter på muligheten til å gå inn i regjeringen til statsminister Erna Solberg. Foto:

Venstre er inne i en avgjørende skjebneuke.

DEL

Til helgen avgjør nemlig Venstres landsstyre om partiet skal gå inn i Høyre/Frp-regjeringen. Alternativet er en eller annen form for avtale med Erna Solberg & co.

KOMMENTARVenstre er sterkt splittet i dette spørsmålet. Det er fortsatt stor skepsis mot å gå inn i en regjering der Frp er med. På den annen side er det stadig flere i Venstre som mener at deltakelse i regjering vil gi best uttelling for partiet.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

I flere uker har det vært samtaler mellom Høyre, Frp og Venstre for å kartlegge hvilke muligheter som kan ligge i en utvidelse av regjeringen til Erna Solberg. Naturlig nok har fokuset her vært hva partiene er mest uenige om. Det er ingen hemmelighet at Frp og Venstre står på hver sin planet i miljøpolitikken og når det gjelder asyl- og innvandringsspørsmål.

Bakteppet for diskusjonene mellom Høyre, Frp og Venstre er selvsagt resultatet i høstens stortingsvalg. De borgerlige partiene beholdt flertallet, men nå er Erna Solberg avhengig av å ha både KrF og Venstre på sin side. I forrige periode var det nok å ha ett av støttepartiene med på laget. Allerede 27. september sa KrF nei til å inngå ny samarbeidsavtale. Avstanden mellom KrF og Frp er for stor. KrF-leder Knut Arild Hareide hevder at KrF i stedet skal være et konstruktivt opposisjonsparti. Det hører med til historien at KrF og Venstre har blitt enige med regjeringspartiene om statsbudsjettet for neste år.

Og nå er det altså opp til Venstre å konkludere. Her må ulike hensyn veies opp mot hverandre. Partiet vil nemlig miste velgere uansett hvilken samarbeidsløsning som velges. Da gjelder det å lande på den løsningen som samlet har potensial for å friste flere velgere. Poenget er at Venstres velgere er minst lojale. Valgforskerne Bernt Aardal og Johannes Bergh kan fortelle at Venstre i høst bare klarte å holde på en tredel av velgerne fra 2013-valget.

Hvis Venstre går inn i Erna Solbergs regjering, kan partiet risikere å tape flere velgere til Ap. På den annen side kan Venstre kapre tidligere Høyre-velgere. For å gjøre bildet komplett bør vi ta med at mange Høyre-sympatisører stemte taktisk for å sikre at Venstre kom over sperregrensen på fire prosent for utjevningsmandater. Venstre fikk 4,4 prosent ved høstens valg.

venstres velgere

Venstre-leder Trine Skei Grande har, etter litt vingling, plassert partiet sitt solid på borgerlig side. Venstre synes heller ikke å ha tapt på signalene om mulig regjeringsdeltakelse. Det skjer til tross for at Venstre i valgkampen ga et tilnærmet løfte om at partiet ikke kan gå med Frp i regjering. Mange Venstre-velgere kommer til å bli skuffet dersom Venstre nå sluker denne kamelen. Det vil være et høyt spill. Vinn eller forsvinn i 2021.

Artikkeltags