Må rydde opp

Næringsminister Monica Mæland (H) er i hardt vær.

Næringsminister Monica Mæland (H) er i hardt vær. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Næringsminister Monica Mæland graver seg dypere og dypere ned i problemer hun selv har skapt.

DEL

Et spørsmål om manglende habilitetsvurdering – et problem også statsråder fra tidligere regjeringer har slitt med – er i ferd med å bli et spørsmål om Mælands generelle vurderingsevner. Det vil, uansett utfall, svekke hennes posisjon.

Det begynte med at Mæland besluttet å skifte ut mangeårig styreleder i Statkraft, Olav Fjell, med Thorhild Widvey. Ifølge NRK var den eneste begrunnelsen Fjell fikk at Mæland ønsket en styreleder med «en annen profil». Problemet er at Widvey for kort tid siden satt i regjering sammen med Mæland, og selv har beskrevet sitt forhold til henne som «nært».

Det burde fått varselklokkene til å ringe for Mæland, som dermed skulle fulgt vanlig praksis og bedt lovavdelingen i justisdepartementet vurdere hennes habilitet. I stedet slo hun selv fast at hun var habil. At dette var en feilvurdering viser det faktum at hun i ettertid har bedt lovavdelingen vurdere habiliteten.

Nå er ikke Mæland den første statsråd som har begått denne tabben, det skjedde også under de rødgrønne. Dermed kunne det hele endt i gjensidige anklager mellom Arbeiderpartiet og Høyre om partiutnevnelser. Særlig om lovavdelingen finner at Mæland faktisk var habil til å foreta ansettelsen av Widvey.

I stedet handler alt nå om Mælands forsøk på å holde sakens fakta skjult. NRK har bedt om innsyn i flere sms-er mellom Mæland og Widvey i forkant av utnevnelsen. Dette nekter Mæland, med den begrunnelse at sms-ene var del av en «intern saksforberedelse». Det er en begrunnelse landets fremste eksperter på forvaltningsjuss fnyser av. Overfor Dagens Næringsliv beskriver tre av dem Mælands begrunnelse med ord som «pinlig», «uforståelig» og «trist».

Dess mer denne saken utvikler seg, dess mer fester det seg et inntrykk av at Mæland faktisk har noe å skjule. Det er aldri bra for en statsråd, men det kan også bidra til å undergrave Widveys posisjon som styreleder i Statkraft. Det er en posisjon det er bred enighet om at hun er kvalifisert for, men tillit handler om mer enn kvalifikasjoner.

Fester det seg et inntrykk av at Widvey ikke fikk jobben fordi hun var best kvalifisert, men som en vennetjeneste, vil hun svekkes. Dermed svekkes også Statkraft, et av Norge viktigste selskaper og en sentral leverandør av nasjonal infrastruktur. Det er ikke akseptabelt, og Mæland har derfor intet valg: Hun bør snarest frigi sms-ene, og dermed fjerne enhver tvil om grunnlaget for å utnevne Widvey.

Dess mer denne saken utvikler seg, dess mer fester det seg et inntrykk av at Mæland faktisk har noe å skjule.

Stein Sneve, kommentator ANB

Artikkeltags