100 dager med Trump

Donald Trump har ikke hatt noen god start på sin presidentperiode.

Donald Trump har ikke hatt noen god start på sin presidentperiode. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Donald Trump er foreløpig tidenes mest upopulære president i USA.

DEL

KOMMENTARDonald Trump har nå sittet 100 dager som president i USA. Det har vært en vanskeligere start enn det Trump forestilte seg. Den relativt ferske presidenten hevder selv at han har utrettet mer de første 100 dagene enn noen annen amerikansk president før ham. Det er  mildt sagt en sannhet med modifikasjoner. «Fake news» ville Trump ha sagt, dersom det gjaldt andre.

Donald Trump gikk offensivt ut i valgkampen og lovet rask handling dersom han erobret Det hvite hus i Washington. Men sannheten er at Trump har slitt voldsomt med å få gjennom sine hjertesaker. Det er ennå ikke bygd en meter ny mur mot Mexico, alternativet til Obamas helsereform er fortsatt helt i det blå og Trump sliter med å få vedtatt skattelettelsene. Forsøket med å nekte personer fra muslimske land innreise til USA har blitt stoppet av rettsvesenet. Og dette er bare noe av det Trump har mislyktes med så langt.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Trump har også lagt seg på en annen utenrikspolitisk linje enn det han varslet i valgkampen. Da lovet han at USA ikke skal opptre like mye som verdenspoliti. Men på sine 100 dager har den nye amerikanske presidenten beordret rakettangrep mot en syrisk flybase, sluppet tidenes største bombe over en angivelig IS-base i Afghanistan og intensivert angrepene i Jemen og Somalia. I tillegg har Trump hevet stemmen overfor Nord-Korea og sørget for økt militært nærvær i dette området.

Det er interessant å registrere at Donald Trump er tidenes mest upopulære president. På en fersk meningsmåling svarer bare 42 prosent at han gjør en god jobb, mens 53 prosent mener han gjør en dårlig jobb. Til sammenlikning sa nesten syv av ti at Barack Obama gjorde en god jobb da han hadde sittet 100 dager i Det hvite hus.

Donald Trump har slitt voldsomt med å få gjennom sine hjertesaker.

Samtidig merker vi oss at Donald Trump står sterkt blant dem som stemte på ham. 96 prosent svarer at de ville ha stemt Trump på nytt. På den annen side har den spesielle valgkampen skapt stor splittelse innad i den amerikanske befolkningen, og Trump har slett ikke klart å bygge bro mellom frontene etter at han ble valgt. Enda verre er det for presidenten at han har problemer med å få ryggdekning i sitt eget parti. Det republikanske partiet har flertall i både Senatet og Representantenes hus, men det hjelper fint lite når det er intern splittelse rundt flere av de viktige sakene til presidenten.

På ett område har Trump vært særdeles aktiv: Han har postet nesten tusen meldinger på Twitter. Problemet er bare at ord må følges av handling. Da må Trump starte med sine egne partifeller i Kongressen. Gjensidig tillit er en forutsetning for fruktbart samarbeid. For å kunne lykkes må Donald Trump legge bort sin konfronterende stil.

Artikkeltags