Britenes May-day

Theresa Mey fortsetter som statsminister i Storbritannia til tross for at de konservative mistet flertallet i Parlamentet.

Theresa Mey fortsetter som statsminister i Storbritannia til tross for at de konservative mistet flertallet i Parlamentet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Storbritannias statsminister Theresa May halter videre.

DEL

KOMMENTARMay har mistet flertallet i Parlamentet, men hun har likevel sikret seg knapp støtte til å fortsette som statsminister.

Theresa May utlyste nyvalg med håp om å skape seg bedre ryggdekning for å starte forhandlingene om utmelding av EU. Men resultatet ble et nederlag for konservative May, og en desto større triumf for Labours Jeremy Corbyn. Den omstridte Corbyn overrasket de fleste. Han drev en god valgkamp og fikk spesielt stor oppslutning blant unge velgere.

Theresa May hadde ingen god valgkamp. Hun unnvek TV-debatter og måtte trekke tilbake politiske utspill. May hadde problemer med å forsvare forslaget som raskt ble omdøpt til «demensskatt». Denne skatten vil i praksis føre til at mange eldre må selge huset for å få plass på sykehjem. Vi spør oss også hvor rådgiverne var da det konservative partiet gikk til valg på igjen å gjøre revejakt lovlig. Et slikt frieri til de få i den ypperste overklassen var en rød klut for briter flest.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Bakteppet for årets parlamentsvalg var fjorårets folkeavstemning om Storbritannias forhold til EU. Daværende statsminister David Cameron ba om velgernes EU-råd for å få orden i egne rekker i det konservative partiet. Mot alle odds valgte det britiske folket å tre ut av EU. David Cameron falt for eget grep, og prosessen med brexit startet opp. Theresa May ble pekt ut til å gjennomføre den jobben og tok over som statsminister.

Oppglødd av gode meningsmålinger tidligere i år valgte Theresa May å utlyse nyvalg. Hun så for seg en mulighet til å skape enda bedre posisjon i de vanskelige forhandlingene med EU. Men det var et feilgrep. May fikk seg et skudd for baugen. Nå er May i havsnød og må rope mayday for å få hjelp til seilasen videre. Det nordirske unionistpartiet er håpet hun må klamre seg til. Men May står uansett svekket tilbake, for hun sitter i realiteten på oppsigelse i sitt eget parti. Det er et dårlig utgangspunkt for å lede Storbritannia gjennom brexit-prosessen. Det er fare for at både britene og EU vil komme svekket ut av disse forhandlingene.

Nå er Theresa May i havsnød og må rope mayday for å få hjelp til seilasen videre.

I et demokrati er det selvsagt velgerne som bestemmer. Britiske velgere har talt. Flertallet er misfornøyd med Theresa May, men det er neppe flertall for en annen regjering. May spilte høyt og tapte. Hun burde ventet med å utlyse nyvalg. Men det store feilgrepet var det David Cameron som gjorde, da han la EU-spørsmålet ut til folkeavstemning. Det var en unødvendig og skjebnesvanger handling. Her er det neppe noen vei tilbake.

Lærdommen fra fadesene til Cameron og May er klar. Det er ingen god idé å sende folket til urnene for å løse interne partiproblemer.

Artikkeltags