En alvorlig konflikt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at den tyske reiseadvarselen er et uttrykk for stor politisk uansvarlighet. Her sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at den tyske reiseadvarselen er et uttrykk for stor politisk uansvarlighet. Her sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Forholdet mellom Tyrkia og Tyskland har de siste dagene gått fra vondt til verre.

DEL

KOMMENTARTorsdag advarte den tyske utenriksministeren sine landsmenn mot å reise til Tyrkia, fordi de risikerer å bli pågrepet. Svaret fra den tyrkiske regjering kom dagen etter. Ifølge en talsmann for president Recep Tayyip Erdogan er reiseadvarselen et uttrykk for stor politisk uansvarlighet. Han anklaget samtidig Tyskland for å benytte seg av utpressing og trusler, og gjorde det klart at Tyrkia ikke vil komme med noen innrømmelser. Bakgrunnen for utenriksminister Sigmar Gabriels advarsel er tyrkernes arrestasjon av en tysk menneskerettsaktivist denne uken, og tyrkiske myndigheters svartelisting av flere tyske selskaper, anklaget for å støtte terrorisme.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Dette er en kraftig opptrapping av en konflikt som begynte for alvor tidligere i år, da flere delstater nektet tyrkiske politikere å drive valgkamp blant tyrkere bosatt i Tyskland. President Erdogan ble selv rammet av forbudet, og sa for kort tid siden til den tyske avisen Die Zeit at Tyskland hadde krenket ham personlig. Hvor er ytringsfriheten, hvor er tankens frihet når man nekter meg å snakke med mine velgere, spør han avisens redaktør i det første intervjuet han har gitt til et tysk medium på over fem år.

Det er ikke første gang Tyrkia og et EU-land har kranglet for åpen scene. Forholdet mellom en stadig mer selvbevisst Erdogan og hans europeiske kolleger har lenge vært anstrengt. Tyrkias tidligere planer om et EU-medlemskap synes å være lagt på hylla for godt, av begge parter. Samtidig har Tyrkia de siste årene blitt et nøkkelland for EUs videre utvikling. Det skyldes flyktningavtalen som ble inngått i fjor, der Tyrkia forplikter seg til å ta imot nye flyktninger og migranter til Hellas. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger fra Tyrkia. Denne avtalen har utvilsomt bidratt til å dempe asylanttilstrømmingen til EU, og til Norge. Så sprekker avtalen, vil også vi merke det.

Krangelen mellom Tyrkia og Tyskland har konsekvenser langt ut over de to landene, inkludert Norge.

Mange har vært kritiske til avtalen, ikke minst på grunn av Tyrkias sterkt antidemokratiske utvikling etter kuppforsøket. De mener avtalens viktighet for EU forhindrer regjeringene fra å kritisere Tyrkia og gi reell støtte til landets demokratibevegelse. Dette har i stor grad vært en betimelig kritikk. Det nye utspillet fra regjeringen i EUs mest sentrale land, kan tyde på at dette nå er i ferd med å endres. Enten det skyldes interne tyske forhold – landet står foran en ny valgkamp – eller at flyktningavtalen ikke lenger er like viktig for Tyskland. Uansett har denne intensiverte krangelen konsekvenser langt ut over de to land, ja, helt opp til oss i Norge.

Artikkeltags