«Enigheten» i Nato

Donald Trump og Angela Merkel var ikke helt på bølgelengde under Nato-toppmøtet.

Donald Trump og Angela Merkel var ikke helt på bølgelengde under Nato-toppmøtet. Foto:

Donald Trump klarte nok en gang å komme i fokus på et Nato-toppmøte.

DEL

KOMMENTARUSAs president klarte til og med å få fokuset bort fra viktige spørsmål for alliansen. Mest oppsiktsvekkende er det at Donald Trump sender ulike signaler på samme dag.

Sirkus Trump startet med et angrep på Tyskland. Han misliker den tyske gassavtalen med Russland, som ifølge Trump gjør Tyskland til «fange» av Russland. Men etter et separat møte med Tysklands Angela Merkel noen timer senere, framsto de to som perlevenner.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter. 

Som ventet kritiserte Trump medlemslandene som ikke oppfyller eller gjør nok for å nå Natos mål om å bruke to prosent av landenes brutto nasjonalprodukt til militære formål. Han hopper bevisst over det faktum at målsettingen er å «bevege seg i retning av» det magiske totallet. Og det gjør Nato-landene, riktignok i ulikt tempo.

I kjent stil opererer Donald Trump med et Janus-ansikt der det doble budskapet står sentralt. Han sender twitter-melding med kritikk av sine allierte, men stiller seg så bak vedtakene. Nato-landene er dermed enige innad, men framstår som splittet utad. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg river seg nok litt i håret på sitt lønnkammer.

Det kommer dessverre helt i skyggen at stats- og regjeringssjefene i Nato faktisk har samlet seg om to slutterklæringer, et 23 siders langt kommuniké og en kort slutterklæring. Her slås det fast at forsvarsalliansen garanterer for sikkerheten til alle Natos medlemsland, og at båndet mellom Europa og Nord-Amerika er «varig og ubrytelig». Dette er en fjær i hatten for Jens Stoltenberg. 

I kjent stil opererer Donald Trump med et Janus-ansikt der det doble budskapet står sentralt.

Det hører med til historien at Nato-landene har blitt enige om å opprette to nye kommandoer, styrke cyberforsvaret og øke evnen til å møte hybride trusler. Nato skal videre invitere Makedonia med på laget så snart navnestriden med Hellas er endelig løst. 

USAs president har fått oppmerksomheten på og i forbindelse med Nato-toppmøtet. Trumps kritikk av den tyske gassavtalen med russerne har noe for seg sikkerhetspolitisk, for her kommer Tyskland i et avhengighetsforhold som Russland kan utnytte til sin maktfordel. Men Donald Trump sparket nok på Angela Merkels skinnlegg mest for å irritere en alliert som etter hans mening bruker for lite penger på militærvesenet.

I oppkjøringen til toppmøtet kom Trump med twitter-meldinger der han koblet militær pengebruk til konfliktene mellom Europa og USA om handel. Det blir å blande kortene skikkelig. Men slik går det dessverre når USA har en president som tenker mer på egne velgere enn handel og fred i verden.

Artikkeltags