Erna i Kina

Statsminister Erna Solberg besøker Kina i helgen.

Statsminister Erna Solberg besøker Kina i helgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister Erna Solberg leder i helgen en norsk delegasjon som besøker Kina.

DEL

MeningerDette blir det første norske statsministerbesøket til Kina på 10 år. Bakteppet er det faktum at forholdet mellom Kina og Norge har vært på frysepunktet siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Men 19. desember i fjor ble det igjen opprettet politisk og diplomatisk normaltilstand mellom de to statene.

Norge og Kina er altså igjen på talefot, men statsminister Erna Solberg velger å gå på gummisåler. Hun vil nemlig la være å ta opp menneskerettighetsspørsmål nå på det første besøket. Og dette får hun, ikke overraskende, kritikk for. Kina-ekspert Henning Kristoffersen er blant dem som mener statsministeren opptrer overforsiktig. Han tror ikke det blir lettere å ta opp dette ømtålige temaet ved neste korsvei.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Utenriksminister Børge Brende (H) forsvarer naturlig nok sin sjef. Han mener regjeringen nå legger en plattform for senere også å kunne diskutere vanskelige og krevende saker. Brende mener det er viktig å tenke helhetlig og ikke for snevert. Dette virker å være en svært klok tilnærming. Men det var pinlig å høre Brende skryte nærmest uhemmet av at det tross alt skjer mye positivt i Kina. Det skjedde i NRKs politiske kvarter tirsdag.

Erna Solberg har avvist at Norge, for å komme på talefot med Kina, måtte beklaget tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten. Vi har all grunn til å tro at Solberg her snakker sant. I den sammenheng er det viktig å understreke at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter. Dette poenget har det vært vanskelig for kinesiske myndigheter å forstå eller ville innrømme. Her er vi altså ved sakens kjerne. Så enkelt, og like så vanskelig.

Vi kommer likevel ikke unna det faktum at det er Stortinget som oppnevner medlemmene av nobelkomiteen. Det blir ekstra vanskelig å begrunne komiteens uavhengighet når for eksempel tidligere statsminister og utenriksminister Thorbjørn Jagland får plass i komiteen.

På den annen side må norske myndigheter benytte de fleste anledninger til å ta opp menneskerettighetsbrudd, uavhengig av hvor på kloden de skjer. Vi må ikke glemme at Liu Xiaobo fortsatt sitter fengslet, og Kina er en autoritær ettpartistat som opptrer stadig mer undertrykkende.

Norge og Kina er igjen på talefot, men statsminister Erna Solberg velger å gå på gummisåler.

Vi tør minne om at statsministeren, fra Stortingets talerstol, har sagt at det er «naturlig å diskutere» gjenopptakelse av dialogen med Kina om menneskerettigheter. Erna Solberg må kvittere ut ved neste passende korsvei. Men det er en tid for alt. Rom ble ikke bygd på én dag. Det beste må ikke bli det godes verste fiende.

Artikkeltags