Farlig tale fra Trump

USAs president Donald Trump holdt en tordentale av de sjeldne i FN tirsdag.

USAs president Donald Trump holdt en tordentale av de sjeldne i FN tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

USAs president debuterte med et smell i FN.

DEL

KOMMENTARUSA-president Donald Trump debuterte tirsdag på talerstolen i FN. Det ble en tordentale av sjelden karakter. Trump sparte ikke på kruttet, spesielt overfor Nord-Korea og Iran.

Donald Trump truet Nord-Korea med «total utslettelse» dersom landet forsøker å angripe USA eller USAs allierte. Han kalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un for «rakettmannen» som er ute på selvmordsoppdrag. Statsminister Erna Solberg tar forbilledlig avstand fra Trumps ordbruk, som hun mener kan akselerere den negative utviklingen. Solberg mener konflikten må løses diplomatisk. Det samme sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

Trump var heller ikke nådig mot Iran, og han karakteriserte atomavtalen med landet for en skam for FN. Mye tyder på at USA vil trekke seg fra denne avtalen, men her er Trump på klar kollisjonskurs med FN og de andre faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd. Avtalen ble inngått for to år siden og innebærer at Iran tillater inspeksjon av landets atomindustri. Gjenytelsen er at de økonomiske sanksjonene mot landet opphører. Så langt ser det ut til at Iran etterlever avtalen, og derfor har Erna Solberg rett når hun sier at verdenssamfunnet bør honorere dette.

Trumps poeng er at Iran er et land som i særlig grad eksporterer død og kaos. På den annen side roste han et annet land i Midtøsten, nemlig Saudi-Arabia, som jo beviselig har spredt terror. Men det argumentet gjelder tydeligvis ikke for Trump siden Saudi-Arabia er en nær alliert, som USA også selger våpen til. Logikken er det i hvert fall vanskelig å få øye på. Her bør Norge, som en av USAs europeiske allierte, si klart ifra.

– Verden er tryggere når nasjoner er sterke, uavhengige og frie, sa Trump. Mange vil umiddelbart nikke samtykkende, men det er god grunn til å analysere hva han egentlig sier. Trumps tale i FN var nemlig mer myntet på amerikanere flest enn verdenssamfunnet og FN. Trump snakket i kjente vendinger om hvor viktig det er å sette USA først. Budskapet var at også andre land i verden bør tenke i samme nasjonalistiske baner. Her kom Trump også med en indirekte kritikk av EU.

Vi blir skremt over at USAs president opptrer bakstreversk og melder seg ut av det globale gode selskap.

I en tid hvor verden trenger flere internasjonale og regionale løsninger, er det forstemmende å registrere at verdens mektigste mann snakker ned slike organer. Trump nevnte dessverre ikke klimatrusselen med ett eneste ord. Nettopp her er det globale grep som kan hjelpe kloden på rett vei. Videre er det viktig å framelske FN som et fredsskapende instrument.

Vi blir skremt over at USAs president opptrer bakstreversk og melder seg ut av det globale gode selskap. Det er farlig når nasjonalismen tar overhånd. Store ord er ikke nok. Det skal mer til for å bli en stor statsleder.

Artikkeltags