Fastlåst for brexit

EU-rådets president Donald Tusk (tv) og Frankrikes president  Emmanuel Macron vil ikke være med på brexit-planen til britenes Theresa May.

EU-rådets president Donald Tusk (tv) og Frankrikes president Emmanuel Macron vil ikke være med på brexit-planen til britenes Theresa May. Foto:

EU og Storbritannia står langt fra hverandre i brexit-forhandlingene.

DEL

KOMMENTARFrontene er steile, og kompromissviljen synes å være fraværende. Statsminister Theresa May ble ydmyket på tampen av torsdagens møte med sentrale EU-topper. EUs rådspresident Donald Tusk sa rett ut at Theresa Mays plan «ikke vil virke». Nå er det mer sannsynlig enn på lenge at britene vil tre ut av EU i mars neste år uten en avtale.

Den britiske regjeringen ønsker en delvis tilknytning til EUs indre marked – for varer, men ikke tjenester. Men dette sier EU tvert nei til, for britene kan ikke bare plukke godbiter uten å ta ansvar for byrder som følger med i EUs marked. Valget står dermed mellom å tilpasse seg EU-systemet på en måte som likner den norske tilknytningen gjennom EØS-avtalen eller et løsere samarbeid i form av en handelsavtale tilsvarende den mellom EU og Canada.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Den «norske» modellen er imidlertid uspiselig for britene siden den innebærer fri flyt av mennesker. Å få stoppet innvandringen fra Øst-Europa var nemlig en av de viktigste argumentene for britenes ja til å forlate EU i folkeavstemningen. Canada-modellen vil på den annen side ramme britisk næringsliv hardt.

Derfor endte May & co på mellomløsningen som nå ligger på EUs bord. Problemet er bare at EU ikke vil tillate at britene får velge på øverste hylle. Så enkelt, og så vanskelig. Hvis britene får den ønskede spesialløsningen, vil andre land bli inspirert til å forsøke på noe liknende, og da blir hele EU-modellen utfordret. 

Problemet er bare at EU ikke vil tillate at britene får velge på øverste hylle.

Dessuten byr brexit på en ekstra utfordring ved grensen mellom Irland og britenes Nord-Irland. Dette blir nemlig EUs nye yttergrense. Her ønsker Mays regjering å få et unntak, både prinsipielt og ikke minst praktisk. Alternativet er å opptre firkantet, med de følger det får for den store trafikken som foregår over denne grensen både i form av handel og personer.

Situasjonen synes altså helt fastlåst. Og bedre blir det neppe etter at de to store britiske partiene er ferdig med sine landsmøter i høst. Labour er i disse dager samlet, og her er brexit naturlig nok et hett tema. Theresa May vil få så hatten passer fra sine mange kritikere i det konservative partiet om en drøy uke.

Det går rykter om at Theresa May vil utlyse nyvalg allerede i november. På den måten kan hun sikre seg ryggdekning for sin brexit-modell. Vi tør minne om at David Cameron bommet med sin strategi da han la EU-spørsmålet i folkets hender. Theresa May tapte også stort ved det siste parlamentsvalget. Et nyvalg nå kan være like dristig, og EU blir neppe mer medgjørlig. Britene må gå i seg selv.

Artikkeltags