Fastlåst i Sverige

Ulf Kristersson er ny leder i Moderaterna.

Ulf Kristersson er ny leder i Moderaterna. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den politiske situasjonen i Sverige synes fortsatt ganske fastlåst.

DEL

KOMMENTARValget av Ulf Kristersson som ny leder for Moderaterna forandrer ikke på dette bildet. Alliansen med fire borgerlige partier er nemlig splittet i synet på hvordan de skal forholde seg til innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD).

Moderaterna, som er Høyres søsterparti, har lenge vært i dyp krise. Partiet har falt fra 25 til 15 prosent på meningsmålingene, og i slutten av august varslet Anna Kinberg Batra at hun ville trekke seg som partileder. Søndag ble Ulf Kristersson valgt som etterfølger på en ekstraordinær partikongress. Kristersson leverte en god tiltredelsestale, og han virker å være mer karismatisk enn forgjengeren. Men de grunnleggende utfordringene er de samme. Mange velgere vendte Moderaterna ryggen da Anna Kinberg Batra åpnet døren på gløtt for SD. Kristersson vil holde fast på denne strategien. Problemet er at to av partiene i firepartialliansen, Liberalerna og Centern, sier blankt nei til å sitte i en regjering som er avhengig av SD.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Statsminister og sosialdemokrat Stefan Löfven leder en mindretallsregjering som i realiteten ikke har flertall bak seg i Riksdagen. Bakgrunnen er at alle de «gamle» partiene i Sverige etter valget høsten 2014 inngikk en avtale som innebærer at den største grupperingen skulle ha statsministeren og få gjennom statsbudsjettene. Slik ble Sverigedemokraterna politisk isolert, på en høyst udemokratisk måte. Og i ettertid har SD vokst ytterligere på meningsmålingene, ikke minst på grunn av den store migrasjonsbølgen i 2015.

Den politiske situasjonen i Sverige ligner litt på forholdene i Norge. Fremskrittspartiet er den store stygge ulven i Venstres og KrFs øyne. Forskjellen er at Frp sitter i den norske regjeringen og lenge har vært godtatt i den politiske kabalen. SD er langt mer ytterliggående enn Frp og blir av mange i Sverige sett på som nærmest spedalske. Forskjellen er også at den norske regjeringen må ha flertall for statsbudsjettet i Stortinget. I Sverige er det nok å ha flest stemmer for budsjettalternativet. Dersom SD og Alliansen klarer å samle seg, vil dagens regjering lide nederlag.

Hvordan Moderaternas leder skal kunne få firepartialliansen med på en samlet strategi, synes å være helt i det blå.

Ulf Kristersson sier nå rett ut at det var feil av Moderaterna å inngå den spesielle avtalen desember 2014. Det er et tydelig signal om at situasjonen kommer til å bli annerledes etter riksdagsvalget neste år. På den annen side er Kristersson klar på at han ikke kommer til å gå i samtaler eller forhandlinger med SD. Alliansen skal altså bare ha SDs stemmer.

Hvordan Moderaternas leder skal kunne få firepartialliansen med på en samlet strategi, synes å være helt i det blå. Frontene er steile. Men ett år er lang tid, også i svensk politikk.

Artikkeltags