Helt åpent i Sverige

Statsministerkandidatene Stefan Löfven og Ulf Kristersson fronter mange av valgplakatene foran det svenske valget.

Statsministerkandidatene Stefan Löfven og Ulf Kristersson fronter mange av valgplakatene foran det svenske valget. Foto:

Det er helt i det blå hvem som blir statsminister etter det svenske valget førstkommende søndag.

DEL

MeningerSosialdemokraten Stefan Löfven ser ut til å gå på en skikkelig smell. Også utfordreren Ulf Kristersson fra høyrepartiet Moderaterna sliter. Den store vinneren blir innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna, som ingen av de andre partiene vil samarbeide med.

Socialdemokraterna får 24,2 prosent på snittet av meningsmålingene. Det er 6,8 prosentpoeng lavere enn valgresultatet for fire år siden, som også var historisk dårlig. «Sosserna» lekker begge veier og mister stemmer både til SD og SVs søsterparti, Vänsterpartiet.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

SD-leder Jimmie Åkesson har rensket ut de rabiate nynazistene. Nå har partiet mange trekk som likner på Frp. SD vil ha lavere bensinpris og vil melde Sverige ut av EU. SD ligger an til å bli det største borgerlige partiet. Paradoksalt nok kan Moderaternas Ulf Kristersson likevel bli statsminister, med SDs hjelp.

Men da må flere partiledere svelge kamelen Åkesson, og det blir ikke lett. Centerns Annie Lööf er blant dem som hardnakket har lovet sine velgere at hun under ingen omstendighet kommer til å la SD få politisk innflytelse. Mye tyder på at det blir en kaotisk parlamentarisk situasjon etter valget. Derfor forsøker Stefan Löfven å fri til sentrum i svensk politikk, og da spesielt til Centern og Liberalerna.

Men også det er lettere sagt enn gjort, for de fire vel etablerte borgerlige partiene har inngått en allianse. Dermed kan det fort bli et spørsmål om hvilket regjeringsalternativ som blir størst. De rødgrønne leder på målingene. Slår det til, får vi en liknende situasjon som for fire år siden. Da ble Löfven statsminister selv om det var borgerlig flertall medregnet SD.

Sverige går godt økonomisk, men det får ikke Löfven uttelling for. Innvandringsspørsmålet er nemlig det desidert mest dominerende temaet i årets svenske valgkamp. Bakteppet er selvsagt den store innvandringsbølgen i 2015. De godt etablerte partiene i Sverige har altfor lenge neglisjert problemene som innvandringen skaper. Det får disse partiene nå svi for. 

Særlig demokratisk kan det svenske systemet neppe sies å være når hver femte velger blir neglisjert.

Samtidig blir SD-politikerne behandlet som spedalske. Det skjer gjennom en «forståelse» som blant annet tilsier at den største blokken får vedtatt statsbudsjettet. Det er altså ikke nødvendig at et flertall i Riksdagen som står bak budsjettet, slik det må være i Norge. Særlig demokratisk kan det svenske systemet neppe sies å være når hver femte velger blir neglisjert.

Alternativet burde ha vært å ta SD på alvor, og gjøre partiet medansvarlig slik Erna Solberg har gjort med Frp i Norge. Bare slik kan man demme opp for de mest ytterliggående kreftene.

Artikkeltags