Historisk i Sverige

Centerns partiledare Annie Lööf, Moderaternas Ulf Kristersson, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund er nå en splittet flokk. Lööf og Björklund stoppet onsdag regjeringsdrømmen til Kristersson og Busch.

Centerns partiledare Annie Lööf, Moderaternas Ulf Kristersson, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund er nå en splittet flokk. Lööf og Björklund stoppet onsdag regjeringsdrømmen til Kristersson og Busch. Foto:

Onsdag ble det skrevet nyere politisk historie i Sverige.

DEL

MENINGERAlliansen med fire borgerlige partier sprakk. Det skjedde da høyremannen Ulf Kristersson fikk flertallet mot seg da Riksdagen stemte over ham i statsministervoteringen. Centern og Liberalerna vraket kandidaten fra alliansepartner Moderaterna. Begrunnelsen var at en slik regjering ville bli avhengig av det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna.

Over to måneder etter valget står Sverige fortsatt uten en statsminister med ryggdekning i Riksdagen. Årsaken er at det egentlig er flertall for å isolere SD, mens det mangler tilsvarende enighet om hva slags regjering som skal til. Sosialdemokraten Stefan Löfven fikk tommelen ned i den første avstemningen, men nå kan han muligens få muligheten dersom det er stemning for å danne en blokkoverskridende regjering med ham som statsminister. Centern og Liberalerna sitter i så tilfelle med nøkkelen. Alternativet er nyvalg, men det er det egentlig ingen som ønsker seg.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det mest interessante er at det borgerlige firkløveret nå er delt i to. Denne alliansen ble dannet i 2004 og vant regjeringsmakt i 2006 med høyrepolitikeren Fredrik Reinfeldt. Han satt som statsminister fram til 2014. Da ble alliansen mindre enn de rødgrønne, og Stefan Löfven overtok selv om han slett ikke hadde et flertall bak seg i Riksdagen. De tradisjonelt etablerte partiene valgte nemlig å isolere SD. Fire år senere ble den parlamentariske situasjonen omtrent den samme, bortsett fra at SD hadde fått enda større gruppe hovedsakelig som følge av den store tilstrømmingen av innvandrere i 2015.

I statsministervoteringen onsdag fikk Ulf Kristersson og Moderaterna bare støtte fra KD og SD. Han hadde et lønnlig håp om at Centern og Liberalerna i det minste skulle stemme blankt slik at han ikke fikk flertall mot seg. Problemet for Kristersson er at Centern og Liberalerna står hardnakket på valgløftet om ikke å gi SD politisk innflytelse. Centerns Annie Lööf karakteriserer SD rett ut som et «nasjonalistisk og populistisk» parti. På den annen side er det verdt å merke seg at SD-leder Jimmie Åkesson nå føler å bli tatt på alvor av Ulf Kristersson. Samlet ser vi tendenser til tredeling i svensk politikk. Spørsmålet er så om Löfven når fram med frieriet overfor Centern og Liberalerna.

Spørsmålet er nå om Löfven når fram med frieriet overfor Centern og Liberalerna.

Situasjonen er fortsatt fastlåst. Nervekrigen fortsetter, og aktørene holder kortene tett til brystet. For å løse flokene må ett eller flere partier gå på akkord med valgløfter. I så måte er det interessant å merke seg hva Annie Lööf nylig svarte da hun ble spurt om det er aktuelt å slippe fram Stefan Löfven. Da sa Lööf at det gjelder å ikke stenge flere dører. Nå må det snarere åpnes dører.

Artikkeltags