Historisk om Korea

Håndtrykket mellom USA-president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un gir håp om nordkoreansk atomnedrustning.

Håndtrykket mellom USA-president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un gir håp om nordkoreansk atomnedrustning. Foto:

USA-president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un har undertegnet en avtale som kan gi håp om fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya.

DEL

KOMMENTARTirsdagens toppmøte mellom Trump og Kim i Singapore er det første i sitt slag mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president. Det var tilsynelatende god tone mellom de to, toppet med håndtrykk og signering.

Samtalene gikk bedre enn noen kunne forventet, hevdet den amerikanske presidenten. Den nordkoreanske diktatoren la vekt på at de to er enige om å legge fortiden bak seg. Kim lovet verden «en stor forandring». Ifølge Trump vil atomnedrustningen starte «veldig, veldig snart».

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det har over lang tid vært et slags elsk- og hatforhold mellom de to statslederne. I fjor var det trusler som gjaldt. Da varslet Donald Trump «ild og raseri som verden aldri har sett maken til», og han snakket nedsettende om den lille rakettmannen som hadde mindre atomknapp enn ham. Som motangrep forsøkte Kim Jong-un å vise militære muskler ved å skyte opp langtrekkende raketter.

I mars i år kom så den overraskende meldingen om at Trump og Kim hadde sagt ja til å møtes. Men så var ordkrigen i gang igjen, og Trump avlyste dermed det tillyste toppmøtet. 1. juni kom imidlertid helomvendingen. Da annonserte Trump at møtet likevel ville finne sted. For utenforstående virker det merkelig at statsledere kan sende slike motstridende signaler. Om det er bevisst fra Trumps side for å få Kim til å mørne, blir bare en spekulasjon. Alternativt står vi overfor en amerikansk president som er impulsiv og uforutsigbar. 

Singapore-avtalen er vag, men den er et startskudd.

I Singapore-avtalen slår USA og Nord-Korea fast at landene i fellesskap skal forsøke å bygge opp et varig og stabilt fredsregime for Koreahalvøya. For den fattige befolkningen i Nord-Korea er det nok viktig at ønsket om «fred, velstand og sikkerhet» trekkes fram. Det hører imidlertid med til historien at Trump ikke har fått nevneverdige nye innrømmelser fra Kim. Det viktigste er at USA og Nord-Korea har forpliktet seg til oppfølgingsforhandlinger.

Singapore-avtalen er vag, men den er et startskudd. Derfor er det er god grunn til å være forsiktig optimist med tanke på en positiv utvikling på Korea-halvøya. Donald Trump kan ha håp om en utenrikspolitisk seier. Toppmøtet synes å kunne bli starten på en god prosess. Men det er fortsatt langt fram til en verifiserbar atomvåpen-nedrustning. Det neste steget må bli en fredsavtale, for nå eksisterer det formelt bare en våpenhvile etter Korea-krigen. En gjenforening mellom de to koreanske statene synes fortsatt å være langt i det blå.

Artikkeltags