Ikke klar for fredsprisen ennå

Donald Trump tar mye av æren for det som har skjedd i forholdet mellom Sør- og Nord-Korea i det siste. Men han er fortsatt ikke moden for å motta Nobels fredspris, mener vår kommentator.

Donald Trump tar mye av æren for det som har skjedd i forholdet mellom Sør- og Nord-Korea i det siste. Men han er fortsatt ikke moden for å motta Nobels fredspris, mener vår kommentator. Foto:

Av

Onsdag kom Kinas utenriksminister Wang Yi til Nord-Korea på et todagersbesøk.

DEL

KOMMENTARDet er ti år siden sist Kina besøkte landet på et så høyt nivå, og besøket henger sammen med den siste tidens utvikling i forholdet mellom Nord- og Sør-Korea. Under møtet mellom de to lands presidenter nylig lovte Kim Jong-un å stenge Nord-Koreas kjernefysiske testanlegg i løpet av mai. 

Nå har hans sørkoreanske kollega Moon Jae-in bedt FN overvåke denne prosessen, og alt ligger til rette for et toppmøte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i løpet av denne måneden. I en slik situasjon er det er ikke spesielt rart at Kina vil ha et ord med i laget før Kim møter Trump. 

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nå har neppe Kina vært helt passive til nå heller. Den nordkoraenske ledelsen lever på Kinas nåde, og det er utenkelig at Kim har gitt de innrømmelse han er kommet med uten at det er klarert med kineserne. Ja, mye tyder på at Kina har spilt en aktiv rolle for å presse Kim til forhandlingsbordet. USAs trussel om handelskrig har utvilsomt gjort kineserne nervøse, og ved å bidra til en fredsavtale på Korea-halvøya vil de kunne blidgjøre president Trump, som har lagt ned mye prestisje i å få til en slik avtale. 

Donald Trump har da heller ikke vært sen med å ta æren for den siste tids utvikling. En ting skal han da også ha; de som mente hans harde retorikk mot Kim Jong-un ville føre til atomkrig tok feil. Den synes tvert om å ha bidratt til å løsne fronter som har vært fastlåste i snart 20 år. I stor grad fordi den harde retorikken har vært koblet med en mykere realpolitisk linje overfor Nord-Korea. 

Blant annet er flere tidligere ufravikelige krav for i det hele tatt å innlede forhandlinger, nå gjort til en del av forhandlingene. Slik sett kan Trumps taktikk minne om da Nixon i sin tid innledet forhandlinger med kineserne; knallhard retorikk fra en høyrevridd president, koblet med diplomatisk fleksibilitet. 

Trump lykkes fordi hans knallharde retorikk er blitt kombinert med et mer fleksibelt diplomati.

Det er fortsatt altfor tidlig å si hvor denne prosessen vil ende. Også tidligere har nordkoreanske ledere tilsynelatende vært villige til å ruste ned. Det har blitt med ordene. Å stoppe ny produksjon av atomvåpen er dessuten en ting, å få Kim til å fjerne dem han alt har er en helt annen. For uten atomvåpen blir Kims posisjon fort truet, og lite tyder på at Kina vil gå så langt som å tillate et regimeskifte i Nord-Korea, eller en forening av de to koreanske landene. 

De som alt nå snakker om nok en nobelpris til en amerikansk president bør derfor roe seg litt ned. Men det bør nok også de som automatisk stempler alt Trump gjør som idiotisk og farlig. 

Artikkeltags