Kaotisk i Sverige

Statsminister Stefan Löfven sliter i den svenske valgkampen.

Statsminister Stefan Löfven sliter i den svenske valgkampen. Foto:

Det er kaotiske tilstander i svensk politikk.

DEL

KOMMENTARDen sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven sliter. Ulf Kristersson fra høyrepartiet Moderaterna ligger an til å kunne overta. Jokeren i spillet er de innvandringskritiske Sverigedemokraterna som nå ligger an til å bli det nest største partiet ved riksdagsvalget 9. september.

Innvandring har blitt det dominerende temaet i den svenske valgkampen. Det har i første rekke blitt en utfordring for Socialdemokraterna, til tross for at også Stefan Löfven har lagt seg på en strengere linje. Statsministeren forsøker krampaktig å få fokus på velferdssaker i stedet.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Torsdag lovet han bedre pensjoner til arbeidsfolket i Sverige. Da «svarte» de fire partiene i den borgerlige alliansen med å lansere enighet om en tøffere justispolitisk linje. Samme dag sørget Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson for å lansere sin nye bok «Det moderna folkhemmet», altså et klart stikk til Socialdemokraterna.

Mindretallsregjeringen til Stefan Löfven kan vise til gode resultater. Sysselsettingen har økt, statsgjelden er lavere enn på 30 år og underskudd i statsbudsjettet er snudd til overskudd. Socialdemokraterna har riktignok gått fram 2,5 prosentpoeng på den siste meningsmålingen. Men en score på 25,9 prosent blir smått for et parti som fikk 30,4 ved valget for fire år siden og i mange tiår hadde nesten annenhver svenske i ryggen.

Allerede ved riksdagsvalget for fire år siden ble Sverigedemokraterna et «problem» for de etablerte partiene i Sverige. Selv om det da var borgerlig flertall i Riksdagen, ble det bred enighet blant de etablerte om å isolere nykomlingene som hadde kommet på vippen. Denne samforståelsen gikk ut på at den største blokken skulle få statsministeren, selv uten å ha politisk flertall bak seg. Statsbudsjettet skulle også gjøres også opp uten reelt flertall i Riksdagen. Lite demokratisk vil mange med rette si.

Men nå er det delvis nye toner overfor Jimmie Åkesson & co, spesielt fra Moderaternas Ulf Kristersson som ventelig vil bli avhengig av støtte fra Sverigedemokraterna for å bli statsminister. Men på dette feltet er det borgerlig kaos. Centern og Liberalerna vil fortsette linjen med å isolere Sverigedemokraterna. 

Stefan Löfven kan vinne litt ved å true med kaoset på borgerlig side.

Dermed er det mest sannsynlige utfallet av det svenske valget, per i dag, at Kristersson må nøye seg med en mindretallsregjering bare bestående av Moderaterna. Det vil i tilfelle bli en svært svak regjering.

Stefan Löfven kan vinne litt ved å true med kaoset på borgerlig side. På den annen side blir det opp til Ulf Kristersson å samle troppene. Det blir midt sagt en vanskelig oppgave. Mye kan altså skje fram til valgdagen.

Artikkeltags