Krisen i Sverige er ikke over

Sveriges statsminister Stefan Löfven er under hardt press.

Sveriges statsminister Stefan Löfven er under hardt press. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

IT-skandalen i Sverige kan fortsatt føre til regjeringskrise.

DEL

KOMMENTARStatsminister Stefan Löfven red riktignok den første stormen av seg da han sendte to statsråder på dør, men siste ord om forsvarsminister Peter Hultquist er ikke sagt.

En samlet opposisjon har nemlig signalisert mistillitsforslag mot forsvarsministeren. Her setter Löfven hardt mot hardt. Svaret får vi i september. Da kan det bli regjeringskrise om alle de borgerlige partiene står ved den varslede mistilliten.

Men striden har også en vel så interessant politisk side. Her dreier det seg om maktkamp mellom statsministeren og den borgerlige alliansen av fire partier. Sosialdemokraten Stefan Löfven har i dag Miljøpartiet med på laget, og regjeringen støttes av Vänsterpartiet. Den borgerlige opposisjonen har imidlertid flertall i Riksdagen, men har ikke klart å samle seg om et politisk alternativ.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Jokeren i det høye spillet er det høyrenasjonale og innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna (SD), som de etablerte partiene lenge har forsøkt å isolere politisk. Det har blant annet skjedd gjennom å endre budsjettsystemet, slik at det ikke lenger er nødvendig å ha flertall i Riksdagen for statsbudsjettet. Forslaget med flest stemmer bak seg blir vedtatt som budsjett. I Norge må det til sammenlikning være flertall i Stortinget for å få vedtatt et statsbudsjett.

Sammenlikningen med Norge er interessant også når det gjelder forholdet til «nye» partier på høyresiden i politikken. Her i Norge ble Fremskrittspartiet etter hvert tatt inn i den politiske varmen. Statsminister Erna Solberg har sågar tatt Frp med i regjering, og på den måten gjort partiet mer ansvarlig. Men i Sverige har altså linjen vært å fryse ut SD. Men denne strategien ser ut til å ha slått feil ut. SD har nå støtte fra hver femte svenske velger, viser de ferskeste meningsmålingene.

Rett skal være rett: Det er stor forskjell på Frp og SD, men prinsippet et det samme. Det handler om å ta alle velgerne på alvor. Det er høyst udemokratisk når de godt etablerte partiene i Sverige velger å overse et stort parti som i realiteten sitter på vippen i Riksdagen. Anna Kinberg Batra i Høyres søsterparti Moderaterna tok nylig til orde for det motsatte, men hun ble raskt straffet av velgerne. Det synes altså ikke lett å snu på flisa. To av alliansepartiene sier også tvert nei til å gi SD innflytelse.

Det er høyst udemokratisk når de godt etablerte partiene i Sverige velger å overse et stort parti som i realiteten sitter på vippen i Riksdagen.

På denne bakgrunn er det smart av Stefan Löfven å sette hardt mot hardt ved å beholde forsvarsministeren. De borgerlige partiene blir her presset til å avklare sitt forhold til Sverigedemokraterna. Löfven kan splitte og herske. Sveriges statsminister sitter med gode kort på hånda, inntil videre. Neste år er det nytt riksdagsvalg.

Artikkeltags