Mayday for May

Statsminister Theresa May kjemper som en løve for å få flertall for utkastet til brexit-avtale.

Statsminister Theresa May kjemper som en løve for å få flertall for utkastet til brexit-avtale. Foto:

Den britiske regjeringen og EU-ledelsen har omsider blitt enige om en skilsmisseavtale, men det er høyst usikkert om det blir en brexit i tråd med denne.

DEL

KOMMENTARNå stormer det enda mer rundt statsminister Theresa May. Hun møter motstand og kritikk fra alle kanter. Å skaffe flertall for avtalen i Parlamentet er den største utfordringen. Flere statsråder har trukket seg, siden de ikke kan stille seg bak utkastet til avtale. Verst for May må det være at brexit-minister Dominic Raab er blant dem. I tillegg er det flere av hennes partifeller som har varslet krav om mistillit mot May som leder av Det konservative partiet.

Den britiske regjeringen har landet på en mellomløsning som gir en viss midlertidig tilknytning til EU ut 2020. I mellomtiden skal det forhandles om en handelsavtale. Den britiske løsningen minner mye om den norske tilknytningen gjennom EØS-avtalen, men den er mer begrenset. Storbritannia må fortsatt betale inn i EU-kassen, følge EUs regler og på enkelte områder ta inn nye direktiver.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Den vanskelige nøtta er og blir imidlertid EUs yttergrense som nå vil gå mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland. Dette problemet er satt på vent og vil bli større dersom EU og Storbritannia ikke blir enige. Da vil britene forbli innenfor EUs tollgjerder, og retten til å inngå handelsavtaler med andre land vil bli svært begrenset.

Den irske utfordringen er imidlertid større enn som så. Her er man i minelagt område, og faren for å trå feil er stor. Forholdet mellom det katolske Irland og det protestantisk dominerte Nord-Irland er fortsatt spent. 3.600 mennesker mistet livet under terrorbølgen i tre tiår fram til fredsavtalen ble inngått i 1998. Det faktum at både Irland og Storbritannia gikk inn i EU bidro også forsonende. Her kan en klønete brexit være fyrstikken som utløser en ny terrorbrann som ingen ønsker. 

Det er ikke flertall for noe alternativ til den løsningen som Theresa May har lagt på bordet.

Det er flere mulige utfall på brexit-prosessen som ble utløst av resultatet av den britiske folkeavstemningen i 2016. May kan bli tvunget til å gå av som statsminister, men det løser neppe flokene. Britene kan risikere å bli stående uten avtale med EU, men det vil være økonomisk ødeleggende. Mer realistisk er det at Parlamentet blir skremt på plass. Det er nemlig ikke flertall for noe alternativ til den løsningen som Theresa May har lagt på bordet.

Det hører med til historien at mange briter nå angrer på at de stemte for å forlate EU. I en fersk meningsmåling svarer 55 prosent at de ønsker en ny folkeavstemning. 54 prosent sier nå nei til brexit. 32 prosent ønsker å stå uten avtale, mens bare 14 prosent støtter Mays brexit-løsning. Konsekvensene har blitt synlige for briter flest. Da burde det ikke være noen stor skam å snu.

Artikkeltags