Norge, EU og Trump

Statsminister Erna Solberg fikk nyttig avklaring fra EU-kommisjonens Jean-Claude Juncker tirsdag.

Statsminister Erna Solberg fikk nyttig avklaring fra EU-kommisjonens Jean-Claude Juncker tirsdag. Foto:

Norge slipper unna EUs mottiltak mot Donald Trumps straffetoll på stål og aluminium.

DEL

KOMMENTARDet var den krystallklare beskjeden fra EU-kommisjonens Jean-Claude Juncker til statsminister Erna Solberg i Brussel tirsdag. Erna Solberg kunne koste på seg et bredt smil da hun møtte pressen sammen med Juncker.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er veldig glad for at norske bedrifter blir skånet. Hun mener norske arbeidsplasser ville bli hardt rammet dersom Norge ikke fikk unntak. NHO-sjefen mener at Norge kan takke EØS-avtalen for den positive avgjørelsen i EU. I mars kunngjorde USAs president at han ville innføre 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent toll på aluminium for å beskytte amerikansk industri. Trump har riktignok begrunnet tiltakene med nasjonal sikkerhet, men det argumentet er det få som tror på. Frieriet til velgere som fryktet for sine arbeidsplasser var nok den reelle grunnen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Torsdag gjorde Trump det klart at verken EU, Canada eller Mexico får unntak fra de nye tollsatsene. Dermed varslet EU mottiltak, og disse ville ha rammet Norge hardt dersom Erna Solberg & co ikke klarte å få unntak. Norge er Europas største aluminiumsprodusent og storeksportør til den europeiske bilindustrien. Regjeringen satset på at EØS-avtalen skulle redde Norge basert på det nedfelte prinsippet om like konkurransevilkår. Selv om Norge ikke er med i EU, er vi jo godt integrert i europeisk økonomi og EUs indre marked gjennom EØS-avtalen.

Det er trist og beklagelig å registrere at Donald Trump gjør alvor av de proteksjonistiske tiltakene som han varslet i valgkampen. Små land med åpen økonomi, som Norge, har mest å tape på en situasjon der stormaktene turer fram og den sterkestes rett gjelder. En regulert verdenshandel med gode og like spilleregler er i Norges og verdens interesser.

Handelskrig vil vi derfor advare mot. Det hører med til historien at både Russland og Kina har klaget USA inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO). Problemet er bare at WTO har fått redusert makt de siste årene. De internasjonale spillereglene står dessverre ikke like høyt i kurs som før.

Det hjelper Norge å være bestevenn med EU.

Det er forståelig at EU varslet mottiltak mot USAs linje. Unionen frykter nemlig å bli oversvømt av billig stål og aluminium som var myntet på det amerikanske markedet. På den annen side er det desto større grunn til å juble over at EU vil skåne Norge. Her ser vi med all tydelighet at EØS-avtalen virker. Det hjelper Norge å være bestevenn med EU. Norge ville neppe ha sluppet så lett unna hvis vi bare hadde en handelsavtale å klamre oss til. Vi tviler derfor på at Sveits vil få den samme spesialbehandlingen som Norge.

Artikkeltags