Nye toner i Sverige

Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna sliter på meningsmålingene.

Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna sliter på meningsmålingene. Foto:

Den politiske debatten i Sverige har tatt en ny vending.

DEL

KOMMENTARNå er det innvandring som gjelder, spesielt i sosiale medier. Ved valget for fire år siden var det bare de innvandringskritiske Sverigedemokraterna som fokuserte på denne hjertesaken, men nå er den på alles lepper i valgkampen.

I september er det valg for ny sammensetning av Riksdagen. Sverigedemokraterna puster de to tradisjonelt store partiene i nakken. Den nye lederen av høyrepartiet Moderaterna, Ulf Kristersson, ligger an til å kunne etterfølge sosialdemokraten Stefan Löfven som Sveriges statsminister. Årsaken er først og fremst at tradisjonelt sosialdemokratiske velgere nå slutter opp om Sverigedemokraterna.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Stefan Löfven forsøker krampaktig å få valgkampen til å handle om velferd, men så langt taler han for døve ører. På den annen side blir det ingen enkel oppgave for Ulf Kristersson å danne en levedyktig regjering. Det politiske landskapet i Sverige er svært så brokete, og det kan fortsatt skje mye i valgkampen.

Det er to ting som har forandret seg i Sverige de siste årene. Tidligere var innvandring nærmest et ikke-tema, men etter innvandringsbølgen i 2015 fikk pipen en annen lyd. Nå vil både Socialdemokraterna og Moderaterna ha en strengere politikk på dette området. Det andre som har skjedd er Moderaternas mer åpne holdning til å kunne samarbeide med Sverigedemokraterna.

Ved forrige korsvei sørget de etablerte partiene for å isolere Sverigedemokraterna i Riksdagen. Til tross for at det i realiteten er borgerlig flertall i Sveriges parlament, ble sosialdemokraten Stefan Löfven statsminister. Samtidig ble det etablert et system der den største blokken, selv uten flertall, får vedtatt statsbudsjettet. Ikke spesielt demokratisk, synes vi. 

De etablerte partiene i Sverige har forsøkt å overse Sverigedemokraterna.

Men nå er Moderaternas Ulf Kristersson villig til å ta Sverigedemokraterna mer på alvor, og dermed kan det fort bli flertall for å felle Stefan Löfvens koalisjonsregjering. Problemet for Kristersson er imidlertid at borgerlige innstilte Centern fortsatt ikke vil gi de høyrepopulistiske Sverigedemokraterna noen innflytelse. Slik sett synes situasjonen svært så fastlåst.

De etablerte partiene i Sverige har forsøkt å overse Sverigedemokraterna. Samtidig har den politiske eliten over lang tid undervurdert problemene med innvandring. Lettere blir det ikke når Sverigedemokraterna spiller på innvandringsfrykt samtidig som nærmest lovløse tilstander i innvandringstette Malmö ender i drap.

Det er synd at det som burde være politiske stridssaker i Sverige drukner i en debatt om innvandring. Nå får Löfven, Kristersson & co. smake egen medisin, utgått på dato.

Artikkeltags