Nye toner i Sverige

Moderaternas Anna Kinberg Batra er i ferd med å ta Sverigedemokraterna inn i varmen. Hun møter kraftig motstand fra andre borgerlige partiledere i vårt naboland.

Moderaternas Anna Kinberg Batra er i ferd med å ta Sverigedemokraterna inn i varmen. Hun møter kraftig motstand fra andre borgerlige partiledere i vårt naboland. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er tegn til bevegelse i det politiske landskapet i Sverige.

DEL

KOMMENTARBakgrunnen er at Moderaternas Anna Kinberg Batra er i ferd med å ta det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna inn i varmen. Hun møter kraftig motstand fra andre borgerlige partiledere.

Sverigedemokraterna gjorde det svært godt i riksdagsvalget høsten 2014. Men de andre partiene valgte å parkere partiet slik at det står nærmest uten innflytelse i Riksdagen. Det ble nemlig inngått en «forståelse» om at blokken som får flest stemmer kan få sitt statsbudsjett vedtatt. I Norge må det til sammenlikning være flertall for statsbudsjettet i Stortinget, men i Sverige holder det altså å ha flest stemmer.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det kan, med god grunn, stilles spørsmål ved hvor demokratisk det svenske systemet er. Valget i 2014 førte til at sosialdemokraten Stefan Löfven ble statsminister. Det ble utfallet fordi Löfven hadde den største blokken i ryggen. De fire borgerlige alliansepartiene fikk færre seter i Riksdagen. Det hjalp ikke at Sverigedemokraterna kom på vippen og egentlig kunne ha sikret flertall for en borgerlig statsminister.

Situasjonen i Sverige likner litt på forholdene i norsk politikk da Fremskrittspartiet ble forsøkt tiet i hjel. De etablerte svenske politikerne gjorde en generaltabbe ved i årevis ikke å ta innvandringsdebatten, og senere Sverigedemokraterna, på alvor. Det straffet seg spesielt ved valget i 2014. Året etter steg dette sterkt innvandringskritiske partiet ytterligere på målingene som følge av innvandringsbølgen.

Nå er det altså nye toner fra Anna Kinberg Batra, som leder Høyres søsterparti Moderaterna. Hun mener på prinsipielt grunnlag at det ikke kan forsvares å utestenge det ene eller andre partiet fra normalt parlamentarisk arbeid. Moderaternas leder ser for seg at de fire borgerlige alliansepartiene kan få støtte fra Sverigedemokraterna når 2018-budsjettet skal gjøres opp til høsten. Det vil i tilfelle medføre at Löfvens rødgrønne regjering må gå av.

De etablerte svenske politikerne gjorde en generaltabbe ved i årevis ikke å ta innvandringsdebatten på alvor.

Men så enkelt er det ikke, for ideen skaper full splittelse i den borgerlige leiren. For Centern eller Liberalerna vil verken felle regjeringen eller forhandle med Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna nøyer seg med å ville felle regjeringen. Vi merker oss at velgerne til de aktuelle partiene i stor grad er enig med sine partilederes holdning til samarbeid.

Det skal bli interessant å se om Moderaterna har satt i gang en prosess som kan få de andre borgerlige partiene med på nye toner. Så langt er det full splittelse på borgerlig side. Stefan Löfven har god grunn til å gni seg i hendene. Han kan spille på at velgerne vet hva de har og at alternativet er borgerlig kaos.

Artikkeltags