Putin kan triumfere

Donald Trump og Vladimir Putin fant tonen på møtet i Helsingfors.

Donald Trump og Vladimir Putin fant tonen på møtet i Helsingfors. Foto:

Donald Trump har igjen trampet i det politiske klaveret.

DEL

KOMMENTARHelsingfors-møtet mellom USAs president og Russlands Vladimir Putin endte i en koseprat av det sjeldne. Alle konfliktene ble i realiteten feid under teppet, og Vladimir Putin kunne reise triumferende hjem til Moskva.

Det er vel og bra at lederne for verdens to største atomvåpenmakter forsøker å tine opp dypfryste forbindelser, men det blir feil å opptre som pusekatter. Trump var helt i lomma på Putin, og det er det bare Putin som tjener på. Trump endte opp med å falle sine egne i ryggen, både de allierte i Europa og USAs sikkerhetstjenester.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det virket som at Donald Trump hadde glemt at Russland har annektert Krim og drevet fordekt krigføring i Ukraina. Russlands innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen var heller ikke lenger et problem. Det hører med til historien at FBI har tatt ut tiltale mot tolv navngitte russiske etterretningsoffiserer som skal ha stjålet e-poster fra Demokratenes server i den hensikt å påvirke presidentvalget i 2016.

Kosepraten i Helsingfors må også sees i lys av det nylig avholdte toppmøtet i Nato, hvor Trump langet ut mot allierte venner. Tysklands Angela Merkel og britenes Theresa May er blant dem som har fått sitt pass påskrevet. Vi må hekker ikke glemme at Donald Trump har startet handelskrig med EU og Canada. Donald Trump får fortjent kritikk fra flere hold i USA, både fra egne republikanske rekker og ikke minst fra demokrater som er oppriktig opprørt. 

Trump var helt i lomma på Putin, og det er det bare Putin som tjener på.

Den republikanske senatoren John McCain karakteriserte pressekonferansen som en av de mest skandaløse fra en amerikansk president noensinne. Det er heller ikke hverdagskost når lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryen, må presisere at Russland ikke er en alliert av USA. Tidligere CIA-sjef John Brennan mener at Trump opptrådte som en forræder. Men denne kritikken preller tydeligvis av som vann på gåsa.

Hvorfor inntar Trump en så forsonende linje overfor Putin? Det er ikke lett å finne svarene. Her må vi spekulere litt. Kanskje det er så enkelt at Trump vil åpne for at amerikanske selskaper, hans egne inkludert, kan gjøre forretninger med russiske selskaper. Trump kan være fascinert av Putins autoritære og tøffe lederstil. Det kan også være i ren takknemlighet for at russere hjalp han til å vinne valget, men det velger vi ikke å tro.

Vi er blitt vant til at Donald Trump gjør og sier det motsatte av det vi tradisjonelt hører fra amerikanske presidenter. Problemet er at det virker ekstremt destabiliserende for den rådende verdensorden. Trump har svekket Vestens rolle. Vi får skremmende assosiasjoner til amerikanske Ville Vesten.

Artikkeltags