Splittende Trump

Donald Trump avlsuttet talen fredag ved å hilse med knyttet neve.

Donald Trump avlsuttet talen fredag ved å hilse med knyttet neve. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Donald Trumps første tale som USAs president var spesiell.

DEL

KOMMENTARTalen var på mange måter en forlengelse av hans budskap i valgkampen. Den var slett ikke samlende overfor den jevne amerikaner. Talen virket tvert om splittende. Det var ingen ydmykhet å spore. Trump har dermed skapt seg stor fallhøyde.

Donald Trump nøyde seg ikke med løftet om å gjøre landet Amerika stort igjen. Nå setter han også amerikanske interesser først, foran alt annet. Her minnet han mye om tidligere forførende statsledere som vi helst vil glemme.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det var kjente toner å høre Donald Trump refse den politiske eliten i Washington. Nå er det de amerikanske velgerne som har makten og styrer, gjennom ham. Donald Trump lovet dyrt og hellig at de glemte menn og kvinner i USA ikke lenger skal være glemt. Akkurat her hadde Trump et positivt poeng, men det var vel omtrent det eneste av den sorten i hans tale.

Donald Trump sa ingenting om hva han konkret kommer til å gjøre for å følge opp, eller helst glemme, av de mange valgløftene. På den måten har Trump skapt usikkerhet, ikke minst rundt omkring i verden.

Hva kan vi så vente oss av Donald Trump som president? Vi kan føle oss sikre på at han dessverre vil skrote Barack Obamas helsereform. Videre kommer Trump til å investere innenlands for å få mer fart på hjulene. Det kan straffe seg senere å gi gass i en medgangskonjunktur. Trump vil også bli en kraftig bremsekloss innen miljø- og klimapolitikken.

Det er all grunn til å føle seg skremt av utenrikspolitikken som Trump har lovet. Han vil legge seg på en proteksjonistisk linje. Brede frihandelsavtaler er styggedom i hans øyne. Trump varsler handelskrig mot Kina og vil bygge mur mot Mexico. Det synes også uklart om det blir noen transatlantisk frihandelsavtale mellom USA og EU.

Foreløpig sitter vi med flere spørsmål enn svar.

Det bør bekymre oss i Norge at Trump sår tvil om Nato ved å karakterisere forsvarsalliansen som utgått på dato. Samtidig forsøker Trump å innynde seg hos Vladimir Putin. Den nye tonen overfor Russland kan være et signal om større amerikansk involvering i Midtøsten.

Foreløpig sitter vi med flere spørsmål enn svar. Det er vanskelig å spå hvordan personligheten til Trump vil slå ut i faktisk politikk og gjerning.Han er god på business, men dårlig på politikk. Her kan det bli avgjørende om presidenten vil høre på råd fra sine nærmeste i Det hvite hus. Vi øyner et håp siden flere av ministrene allerede har uttalt seg på tvers av løftene som Trump ga i valgkampen.

Donald Trump spiller et høyt spill.  Han har dessverre kortet som kan trumfe. Mange kan derfor bli sittende igjen med Svarteper.

Artikkeltags