Svensk kalabalik

Medlemmer i Svenska Akademien, Göran Malmqvist og Sture Allén, drar fra Börshuset i Gamla stan etter et møte i april.

Medlemmer i Svenska Akademien, Göran Malmqvist og Sture Allén, drar fra Börshuset i Gamla stan etter et møte i april. Foto:

Av

Fredag ble det klart: Det blir ikke utdelt noen nobelpris i litteratur for 2018. I stedet skal det deles ut to priser neste år.

DEL

KOMMENTARBakgrunnen er de sterke, indre rivningene i Svenska Akademien, institusjonen som deler ut prisen. Konflikten har ført til at så mange medlemmer har trukket seg, at Akademien pr. nå ikke er beslutningsdyktig. I den svært betente situasjonen ville det neppe vært mulig å få på plass nok nye medlemmer raskt nok. I hvert fall nye medlemmer med bred nok støtte til at prisens legitimitet kunne holdes intakt.

Slik sett var det en klok beslutning som ble tatt. Uten at den på noen måte løser Akademiens mer langsiktige utfordringer. Svenska Akademien er noe av det mest «dannede» vårt naboland holder seg med. Medlemmene omtales som «De Aderton», og sitter for livet når de først er valgt inn. Det vedtok Gustav III da han i 1786 opprettet Akademien.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er da også noe nesten kongelig over den prakt og prestisje som har vært forbundet med Akademien. Det bildet sprakk med et brak i fjor høst. Da kunne Dagens Nyheter avsløre at ektemannen – kalt «Kulturprofilen» – til et av medlemmene hadde seksuelt trakassert flere av sine kvinnelige ansatte, ved en institusjon som var tett knyttet opp mot Akademien. Dette startet et sett av avsløringer som etter hvert gjorde hans kones plass i Akademien uholdbar.

Da flertallet nektet å utelukke henne, gikk flere andre medlemmer av i protest. Det utløste en offentlig skittentøyvask som rev de siste rester av verdighet av de fleste gjensittende akademimedlemmer. Det hele fikk en foreløpig utløsning da Akademiens leder og Kulturprofilens kone begge gikk av. Men dermed satt man igjen med et akademi med for få medlemmer til å kunne fatte noen vedtak. Inkludert hvem som skal få Nobelprisen.

Det er viktigere å få en best mulig enn en raskest mulig avklaring av striden rundt Nobels litteraturpris.

Det finnes flere forslag til hvordan krisen kan løses. Det kanskje sprekeste er at utdelingen overlates til et annet akademi i Stockholm, da Nobels testamente ikke sier noe om hvilket svensk akademi som skal dele ut prisen. Men det vil være å innrømme at man har tolket testamentet feil i over 100 år, og vil neppe skje. Da er det mer realisme i forslaget om å endre Akademiens statutter slik at medlemmene ikke sitter livet ut. Da kan man få inn nye medlemmer, og igjen bli beslutningsdyktig.

Uansett er Nobels litteraturpris den mest prestisjetunge innen sitt område, slik fredsprisen er det innen sitt. Det er derfor viktig å få en best mulig avklaring av denne – med et svensk ord – kalabaliken rundt Akademiet. Det er viktigere enn at problemene løses raskt, og med fredagens avgjørelse har Akademien i det minste kjøpt seg litt tid.

Artikkeltags