Tøffere for Merkel

Angela Merkel kan fortsette som forbundskansler i Tyskland.

Angela Merkel kan fortsette som forbundskansler i Tyskland. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Angela Merkel har fått fornyet tillit fra tyske velgere, men det er en svekket kansler som nå går inn i sin fjerde periode.

DEL

KOMMENTARBåde Merkels kristeligdemokrater og sosialdemokratene gikk mye tilbake i valget. Regjeringsslitasjen har tydeligvis tatt på for disse to partiene, mens opposisjonen gjorde det tilsvarende godt. Sosialdemokratene går nå i opposisjon for å kunne bli et tydeligere alternativ til Merkel.

Det høyrenasjonale AfD, Alternativ for Tyskland, ble valgets store vinner og kommer nå for første gang inn i Forbundsdagen som tredje største parti. Dersom sosialdemokratene hadde valgt å fortsette i Merkels regjering, ville AfD ha blitt det førende opposisjonspartiet. Det kunne ha blitt utfordrende for Tyskland og Europa.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

Men heldigvis blir altså løsningen at sosialdemokratene får denne opposisjonsrollen. Dermed må Merkel vende seg til de liberale Fridemokratene og De Grønne for å skape en flertallskoalisjon. Det blir ingen lett oppgave for Merkel å forene disse to ytterpunktene.

Innvandringskritiske AfD har fått vind i seilene i Tyskland. Det skyldes mye at Angela Merkel lenge har hatt en åpen dør for flyktninger og asylsøkere. Høsten 2015 toppet det seg med den store strømmen av flyktninger. Merkel har ikke uttrykt anger for å ha ført feil politikk, men hun har den siste tiden gjort det klart at Tyskland ikke skal oppleve tilsvarende situasjoner. Nå strammes politikken inn.

Angela Merkel har stått fram som en sindig og pragmatisk forbundskansler. Merkel har for vane å lytte til stemningen i befolkningen og tenke seg om to ganger før hun konkluderer. Merkel har vært en klippefast forsvarer av EU som de siste årene har vært gjennom noen harde stormer. Hun har vært kompromissløs overfor pengesløsingen til EU-landene i sør, og britene har fått klar beskjed om at det ikke blir noen lettvint vei ut av EU. Samtidig har Merkel lagt forholdene til rette for Tyskland som den kraftige økonomiske motoren i Europa.

Vi ser nye trekk i Tyskland som bør interessere mange, også her til lands.

Med Tysklands nære historie gjennom to verdenskriger tar det seg ikke pent ut at et høyrenasjonalt parti igjen har fått betydelig fotfeste i landet. Dette bør bekymre langt ut over Tysklands grenser. Vi ser nye trekk i Tyskland som bør interessere mange, også her til lands.

Norge har tradisjonelt hatt sterke bånd til Storbritannia, men nå velger britene dessverre å vende ryggen til Europa og dyrke det nasjonalistiske og innadvendte. I denne situasjonen kan Norge ha mer å hente ved å rette blikket sørover mot Tyskland. Statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel er allerede på god talefot og samme bølgelengde. Nå har de to fått enda mer å snakke om.

Artikkeltags