Trump får motstand

Tilhengere av Donald Trump er allerede i gang med profilering fram mot presidentvalget i 2020.

Tilhengere av Donald Trump er allerede i gang med profilering fram mot presidentvalget i 2020. Foto:

Donald Trump får det tøffere innenrikspolitisk de to neste årene som USA-president.

DEL

KOMMENTARDet kan vi trygt slå fast etter tirsdagens mellomvalg i USA. Demokratene kapret nemlig flertallet i Representantenes hus. For republikaneren Trump er det en mager trøst at hans parti øker flertallet i Senatet. De to siste årene har Trump hatt ryggdekning i begge kamrene på Capitol Hill.

Resultatet i det amerikanske mellomvalget ble omtrent slik flere eksperter hadde spådd. Nå må USAs president regne med å møte kraftig motstand i Representantenes hus. Han vil få problemer med å få vedtatt budsjetter og lover. På den annen side kan Trump fortsatt ture fram som han vil i utenrikspolitikken, og utnevne flere konservative dommere i Høyesterett.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Den amerikanske befolkningen er fortsatt sterkt politisk splittet, og Trump har gjort sitt beste for å nøre opp under holdningene på hver side av disse frontene. Og stemningen har blitt så opphetet at valgdeltakelsen gikk opp. I så måte har Trump gjort demokratiet en tjeneste. Skåret i gleden er at han har brukt falske nyheter, skarp retorikk og skremsler om truende innvandring for å skape ekstra harde fronter.

Donald Trump er fortsatt populær blant sine kjernevelgere som domineres av hvite menn på landsbygda. Men det er også visse positive trekk å spore i retning av et mer mangfoldig USA. Demokratene vinner nemlig terreng i mer urbane områder som tradisjonelt har vært republikansk land. Det har blitt flere kvinner i Representantenes hus. Blant de kvinnelige nykommerne finner vi for første gang to muslimer og en fra urbefolkningen. 

For Norges del er det bekymringsfullt at Trump får fortsette med proteksjonisme og global handelskrig.

Samtidig har Donald Trump styrket sin posisjon i det republikanske partiet. Flere av hans kritikere har nemlig tapt. På den annen side har jo Trump vitterlig tapt flertallet i «Huset». Fra den kanten må han regne med å bli satt mer på prøve, i form av ubehagelige høringer og graving i hans selvangivelser og forbindelsene med Russland før presidentvalget for to år siden. For Norges del er det bekymringsfullt at Trump får fortsette med proteksjonisme og global handelskrig.

Startskuddet for den lange valgkampen og posisjoneringen fram mot presidentvalget i 2020 har gått. Det store spørsmålet er hvilken linje Donald Trump vil legge seg på og hvordan Demokratene vil opptre i Representantenes hus. Her må det samarbeides og lages kompromisser, dersom ønsket er å finne fornuftige løsninger for de neste to årene. Det er dessverre grunn til å frykte at det blir full konfrontasjon. Da kan Donald Trump bruke Demokratene som hoggestabbe og gi dem skylden for alt han selv ikke får til. Splitt og hersk blir viktigere enn konkrete resultater.

Artikkeltags