Trump i klaveret

Bråket rundt USA-president Donald Trump når stadig nye høyder.

Bråket rundt USA-president Donald Trump når stadig nye høyder. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bråket rundt USA-president Donald Trump når stadig nye høyder.

DEL

KOMMENTARTidligere FBI-sjef Robert Mueller er utnevnt til å etterforske den antatte russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget.

Donald Trumps ulike reaksjoner på denne utnevnelsen er symptomatisk for sirkuset vi nå ser utspille seg, og hvor nettopp Trump selv er klovnen i manesjen. Trumps første kommentar var tilsynelatende positiv, men etter å ha sovet på saken var karakteristikken hans på Twitter: «Den største heksejakten mot en politiker i USAs historie».

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det pågår allerede tre granskinger i den samme saken som er basert på russernes hacking av den amerikanske valgkampen. Det skjer i regi av FBI så vel som Representantenes hus og etterretningskomiteen i Senatet. Men nå øker alvoret ved at Robert Mueller får ganske frie tøyler til å gå inn i sakskomplekset. Mueller har fått et mandat som innebærer at han også kan etterforske Trumps sparking av FBI-sjef James Comey. Trump har nemlig innrømmet at han tenkte på Russland-saken da han tok denne avgjørelsen.

Tirsdag siterte avisen The New York Times et notat fra Comey der det kommer fram at Trump i februar ba Comey avslutte etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynns forbindelser til Russland. Flynn og andre Trump-medarbeidere skal en rekke ganger ha vært i kontakt med russiske forbindelser i løpet av fjorårets valgkamp. Trump avviser for øvrig at han har bedt Comey om å avslutte granskingen av Flynn.

Donald Trump hevder nå at granskingen av den aktuelle kontakten med Russland splitter USA. Her snakker en ekspert, som nettopp gjennom sin valgkamp aktivt har sørget for å splitte USA. Det amerikanske folket er fortsatt svært så splittet i synet på sin president. 84 prosent av republikanske velgere støtter Trump. Blant amerikanere som helhet er det bare 38 prosent som stiller seg bak presidenten, viser en fersk meningsmåling fra Gallup.

Donald Trump er selv klovnen i manesjen.

Det hører også med til historien at Trump har god ryggdekning hos sine egne, de republikanske folkevalgte i Representantenes hus. Dermed vil det sitte langt inne at granskingen ender opp i riksrett, for republikanerne har klart flertall i begge kamrene i Kongressen.

Spesialetterforsker Robert Mueller nyter stor respekt i alle politiske leire. Han blir sett på som uavhengig og grundig. Donald Trump lever farlig. Etterforskningen vil ventelig gi svar på om Trump har stien sin ren. Det gjelder å ikke bli tatt i løgn. Han må svare troverdig på de mange tilfellene der han har trampet i klaveret. Umusikaliteten er det neppe noe å gjøre med.

Artikkeltags