Trump og Nord-Korea

Donald Trump vil likevel ikke møte Nord-Koreas leder til forhandlinger.

Donald Trump vil likevel ikke møte Nord-Koreas leder til forhandlinger. Foto:

USA-president Donald Trump har avlyst toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

DEL

KOMMENTAR12. juni skulle de to møtes i Singapore for å bringe verden i en tryggere retning. Men slik gikk det ikke. Ordkrigen tok i stedet overhånd. Tradisjonelt diplomati synes å være et fremmedord hos de to statslederne. Det har haglet med skjellsord fra begge sider, inntil det for kort tid siden kom oppløftende signaler. Trump følte han var i en «vidunderlig dialog» med Kim Jong-un. Men nå er det igjen hard ordbruk og trusler som gjelder.

I fjor varslet Trump «ild og raseri som verden aldri har sett maken til», og han snakket nedsettende om den lille rakettmannen som hadde mindre atomknapp enn ham. Som motangrep forsøkte Kim Jong-un å vise militære muskler ved å skyte opp enda flere langtrekkende raketter. Usikkerheten bredte seg i mange kretser rundt om i verden. Hva kunne vi vente oss rundt neste sving?

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

I mars kom så den overraskende meldingen om at Donald og Kim hadde sagt ja til å møtes. Men det varte ikke lenge før ordkrigen igjen var et faktum. Og her var det Trumps løpegutter som gikk i front. Sikkerhetsrådgiver John Bolton truet med at den nordkoreanske diktatoren kom til å ende sine dager på samme måte som Libyas Muammar Gaddafi hvis han ikke inngikk avtale med USA. Denne trusselen ble gjentatt, og dermed forsterket, av USAs visepresident Mike Pence.

Dermed rant begeret over for den nordkoreanske viseutenriksministeren. Mike Pence fikk karakteristikken «ignorant og dum». Nord-Korea truet med en atomkrig som «vil få USA til å smake på en forferdelig tragedie som de verken har opplevd eller kunnet forestille seg fram til nå».

Torsdag svarte så Donald Trump med å avlyse toppmøtet. I brevs form til Kim Jong-un begrunner Trump avlysningen med «det enorme raseriet og den direkte fiendtligheten» som den nordkoreanske lederen har vist i sine siste uttalelser. Derfor er det ifølge Trump upassende å holde det varslede toppmøtet nå. Trump holder altså muligheten åpen for et toppmøte på et senere tidspunkt.

Donald Trump hadde bygd for stor fallhøyde for seg selv.

For utenforstående virker det som at Trump og hans medløpere må ta mye av skylden for at toppmøtet er avlyst. Enten er det bevisst å framprovosere en slik utgang, eller så er det et resultat av at Trump er impulsiv og uforutsigbar. Det siste er mest skremmende. Det synes samtidig åpenbart at det har blitt skapt for store, og dermed urealistiske, forventninger til det varslede toppmøtet. Donald Trump hadde bygd for stor fallhøyde for seg selv. Derfor var det bedre å avlyse møtet enn å bli sittende igjen med svarteper. Donald har nok en gang trampet i klaveret.

Artikkeltags