Trump skjøt seg selv i foten

Flere uheldige utspill fra Donald Trump har gjort Hillary Clinton til storfavoritt foran presdientvalget i USA.

Flere uheldige utspill fra Donald Trump har gjort Hillary Clinton til storfavoritt foran presdientvalget i USA. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hillary Clinton har nå gode sjanser til å bli USAs neste president.

DEL

KOMMENTARDonald Trump dummet seg så kraftig ut, at hans sjanser synes å være små. Meningsmålingene gir solid margin for Clinton drøye to uker før presidentvalget.

Cowboyen Trump skjøt seg selv i foten under den siste duellen mellom de to kandidatene. Da ville han ikke love å anerkjenne valgresultatet. Dagen etterpå presiserte Trump at han selvfølgelig vil følge resultatet, dersom han vinner. Men det er jo i realiteten det samme. Den jevne amerikaner er stolt av demokratiet i USA. Derfor blir det svært ødeleggende for Trump når han antyder at det skjer valgjuks. Den kontroversielle uttalelsen kan mobilisere noen sympatisører, men Trump har sikkert gjort mye mer skade enn gagn. Han skremmer dermed flere over til Clinton og til sofaen.

Det er stor kontrast mellom outsideren Trump og den etablerte Clinton. Trump er populisten og utspillsmaskinen som treffer en nerve hos mange amerikanere som føler seg forbikjørt økonomisk. Clinton nyter godt av sin erfaring som tidligere utenriksminister og førstedame, men dette brukes også mot henne i form av at hun representerer makteliten i Washington.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Donald Trump har klart å engasjere mange amerikanere som egentlig ikke er interessert i politikk. Men samtidig har han klart å støte fra seg andre velgere med sine utspill. Vi har friskt i minne Trumps aversjon mot muslimer og løftet om å bygge mur mot Mexico. Slike uttalelser har splittet. Og bedre ble det ikke da fokuset kom på Trumps nedlatende kvinnesyn.

Mer interessant er det imidlertid at Trump har skapt stor splittelse i Republikanernes leir. Mange misliker Trumps linje og flere sentrale republikanere har direkte tatt avstand fra partiets presidentkandidat. Toneangivende strateger tenker nok i sitt stille sinn at det er best for Republikanerne at Trump taper. Da kan de bruke kreftene på å samle partiet og feste blikket mot presidentvalget om fire år.

Cowboyen Trump skjøt seg selv i foten under den siste duellen mellom de to kandidatene.

Uavhengig av Trump har det i flere år vært dragkamper og harde fronter internt i Det republikanske partiet. Det har vakt sterke reaksjoner at partiet i så stor grad har spent bein på president Barack Obama framfor å søke kompromisser. Den harde linja har altså vunnet fram. Etter årets presidentvalg, som ventelig ender med at demokraten Hillary Clinton vinner, kan Demokratene dermed få smake egen medisin. 

Paradoksalt nok kan Trump ha lagt grunnlag for at Republikanerne bygger seg opp og settes i stand til å kaste Clinton ut av Det hvite hus om fire år. I så tilfelle vil nok ingen republikanere trekke valgresultatet i tvil. USA er tross alt et demokrati.

Artikkeltags