Trump sparker, igjen

President Donald Trump har sparket nok en medarbeider.

President Donald Trump har sparket nok en medarbeider. Foto:

Donald Trump har sendt utenriksminister Rex Tillerson på dør.

DEL

KOMMENTARDen amerikanske presidenten er nådeløs mot nære medarbeidere som kommer på kant med ham. Hodene ruller i historisk stor fart. Godt over ti ministere eller sentrale toppfolk har mistet jobbene sine under Donald Trumps presidenttid. Det har nærmest blitt normalen med utskiftinger i den amerikanske presidentens mannskap. På et drøyt år har Trump skiftet ut nasjonal sikkerhetsrådgiver, stabssjef, pressesjef, kommunikasjonssjef, FBI-sjef, helseminister og utenriksminister. Mest utsatt er det å være kommunikasjonssjef i Det hvite hus, som nå er den fjerde i rekken.

CIA-sjef Mike Pompeo blir ny utenriksminister i USA. Han regnes som en konservativ hauk utenrikspolitisk og sikkerhetspolitisk. Slik sett har Trump skaffet seg en utenriksminister som er mer på linje med ham enn forgjengeren. Trump har så langt ikke gitt noen begrunnelse for å sparke Tillerson, men det synes klart at Trump ikke liker å bli motsagt. Han vil ha blindt lojale medarbeidere som følger presidentens minste vink.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Derfor kommer det slett ikke overraskende at Tillerson måtte gå. Det er snarere overraskende at det ikke skjedde tidligere, for det har vært mange saker hvor Trump og Tillerson har vært på kollisjonskurs. Det gjelder holdningen overfor Nord-Korea og Russland, klimapolitikken og utnevnelser i Utenriksdepartementet. I tillegg skal Tillerson ha karakterisert Trump som «åndssvak», mens Trump har svart med at han vil vinne over Tillerson i en IQ-test. Tillerson, med sin bakgrunn som sjef i oljeselskapet Exxon, ble også en fremmed fugl i rikspolitikken.

Grunnen til at skiftet av utenriksminister skjer akkurat nå kan være det varslede toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un. Trump vil kanskje markere at han har en utenriksminister som er helt på linje med ham selv, og at det derfor ikke nytter med «splitt og hersk»-taktikk fra Nord-Koreas side.

For omverdenen kan skiftet av amerikansk utenriksminister slå to veier. USA får en typisk hauk som utenriksminister. Det betyr en tøffere linje og mindre diplomatisk fingerspissfølelse. På den annen side behøver vi ikke være særlig i tvil når utenriksministeren uttaler seg. Det blir ventelig som å høre Trump. Slik sett blir det mer forutsigbart, i den grad Trump er forutsigbar.

Slik sett blir det mer forutsigbart, i den grad Trump er forutsigbar.

Vi har en amerikansk president som kvitter seg med medarbeidere som ikke er lydhøre. Hovedproblemet er imidlertid at Trump konstant vender det døve øret til dem som ofte kommer med kloke råd. En god leder sørger for å ha noen rundt seg som kan komme med innvendinger. Det er dessverre ikke tilfellet for verdens mektigste mann.

Artikkeltags