Uansvarlig av Trump

President Donald Trump vinker farvel til atomavtalen med Iran.

President Donald Trump vinker farvel til atomavtalen med Iran. Foto:

President Donald Trump har varslet at USA vil trekke seg fra atomvåpenavtalen med Iran.

DEL

KOMMENTARDet vekker sterke reaksjoner fra allierte venner. Storbritannia, Frankrike og Tyskland vil gjøre et forsøk på å bevare avtalen, uten USA. Avtalen ble forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015.

Det burde ikke overraske at USA nå trekker seg fra atomavtalen med Iran, for Donald Trump varslet en slik linje allerede i valgkampen. Det kom likevel som et sjokk på europeiske ledere at Trump nå varsler at han vil gjøre ord til handling. For Trump handler dette i første rekke om innenrikspolitikk, altså å tilfredsstille egne velgere. Da får det ikke hjelpe at han har fått klare formaninger, både fra egne rekker og fra USAs allierte, om ikke å trekke USAs støtte til atomavtalen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var forbilledlig raskt ute med å beklage Trumps uttalelse. Statsminister Erna Solberg har et ørlite håp om at Trump ikke mener alvor. Statsministeren antyder at uttalelsen kan være en trussel som en del av et spill. Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er derimot positiv avventende. Han minner om at Trump er ukonvensjonell i tankegangen, og dermed kan skape en positiv dynamikk.

Men allerede nå ser vi en negativ dynamikk av Trumps linje. Israels bombing av påståtte iranske mål i Syria skaper en berettiget frykt for full krig mellom de to rivalene. Forsvarsminister Avigdor Lieberman bedyrer riktignok at Israel ikke ønsker noen opptrapping i Syria, men situasjonen kan fort komme ut av kontroll.

Trump tror nok at han gjennom nye sanksjoner vil kunne presse Iran tilbake til forhandlingsbordet og på den måten oppnå en bedre atomavtale. Det synes blåøyd, i beste fall usikkert, om det er mulig å skape en slik prosess. Atomavtalen har nemlig sørget for at Irans atomprogram utelukkende brukes til fredelige formål, som produksjon av atomkraft. Det har Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjentatte ganger slått fast. Også vestlig etterretning skal ha konstatert det samme. 

Farlige krefter blir ikke holdt i sjakk.

På denne bakgrunn er det uforståelig at det ligger rasjonelle tanker bak Donald Trumps linje overfor Iran. Det virker snarere som at Trump, for enhver pris, er mest opptatt av å skrote eller reforhandle avtaler som forgjengeren Barack Obama har inngått. Nå er det Trump først, ikke bare USA først, som gjelder. Dermed får vi beklageligvis en mer usikker situasjon. Farlige krefter blir ikke holdt i sjakk. Det skal bare en gnist til for å tenne kruttønna Midtøsten. Iran-avtalens skjebne er nå i Europas hender. Vi har dessverre liten tro på at Donald Trump vil gjøre retrett.

Artikkeltags