Uverdig spill om FN-plass

Anniken Huitfeldt  (Ap) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er ikke helt på bølgelengde.

Anniken Huitfeldt (Ap) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er ikke helt på bølgelengde. Foto:

Norges kampanje for å få plass i FNs sikkerhetsråd har ført til høy temperatur i det politiske ordskiftet her til lands.

DEL

KOMMENTARUtenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har lovet at regjeringen har gitt denne kampanjen høyeste prioritet. Norge har som ambisjon om å få sete i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021 til 2022. Da vil det være 20 år siden Norge sist satt i Sikkerhetsrådet. Regjeringen får støtte til dette fra lederen i Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), men hun mener Norge kan gjøre mer for å lykkes med kampanjen. Ap-talskvinnen tar derfor til orde for at Norge bør øke deltakelsen i FNs fredsbevarende styrker.

— Dette er viktig for Norges anseelse i FN og ikke minst for vårt kandidatur til FNs sikkerhetsråd, sa Huitfeldt nylig til Aftenposten. Hun viste til at de to landene som Norge konkurrerer med om FN-plass, Irland og Canada, trapper opp med flere soldater i FN-tjeneste. Dermed havnet Huitfeldt i full ordkrig med Høyres Michael Tetzschner, som reagerer kraftig på å drive en slik form for valgkamp. Huitfeldt advarer mot en debatt der politiske motstandere bevisst misforstår hverandre.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Huitfeldt hevder at antallet norske FN-soldater nå er historisk lavt, men utenriksministeren sier det har vært så å si konstant siden 2005. Ifølge Forsvaret har Norge nå omlag 270 personer i 13 ulike operasjoner verden rundt. Disse fordeler seg på omkring 40 i FN-tjeneste, oppunder 100 i tjeneste for Nato og om lag 130 i koalisjonen som er i Irak i krigen mot IS.

FN-krangelen blir ekstra pikant ved at Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde motarbeider sin egen regjering. Han mener nemlig at Norge bør avblåse kampanjen for å få plass i FNs sikkerhetsråd. En slik posisjon vil ifølge Tybring-Gjedde ikke kunne tjene Norges interesser. Fremskrittspartiet har nærmest gjort det til en politisk sport å dobbeltkommunisere. Det føres en politikk i regjeringen og en annen i Stortinget. At Frp er både for og imot bompenger, er en sak som velgerne får ta stilling til. Verre er det at regjeringen ikke har ryggdekning i utenrikspolitikken. Det skaper mer usikkerhet i en mer usikker verden.

Norge bør i større grad bygge opp under og delta i internasjonale organer.


Norge bør i større grad bygge opp under og delta i internasjonale organer. Et lite land som Norge har mest å tape på at proteksjonisme og den sterkestes rett blir førende for handel og utenrikspolitikk. Her er Anniken Huitfeldt og Ine Eriksen Søreide forbilledlig på linje. Men Norge kan imidlertid ikke kjøpe seg plass i FNs sikkerhetsråd ved stille med flere FN-soldater. Anniken Huitfeldt skjøt seg selv i foten gjennom en valgtaktisk feilkobling.

Artikkeltags