Trump kan triumfere

Donald Trump blir USAs president de neste fire årene.

Donald Trump blir USAs president de neste fire årene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Amerikanerne har valgt Donald Trump til USAs neste president.

DEL

KOMMENTARTil manges store overraskelse stakk han av gårde med en klar seier over Hillary Clinton. På de fleste meningsmålingene lå det an til at Clinton skulle vinne, og eksperter flest spådde det samme.

Men velgerne i USA ville det altså annerledes og sendte sjokkbølger rundt om i verden. Børsene falt og svingte som følge av den store uroen som er skapt. Det er all grunn til å føle seg usikker på hva slags politikk Trump vil føre. Hvor mange av valgløftene vil han parkere, helt eller delvis? Mye av retorikken vil han nok legge bak seg, men konkrete valgløfter må han nok i stor grad innfri. Alternativet er en hard straff om fire år. Trump har den store fordelen at han vil ha ryggdekning fra et flertall i både Senatet og Representantenes hus. Det er en helt annen virkelighet enn den president Barack Obama har måttet innrette seg etter.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter.

Amerikanske velgere er mer splittet enn på lenge. De harde frontene mellom Trump og Clinton har satt dype spor blant amerikanere flest. Det vil derfor la tid før disse sårene er leget. Slik sett lover det godt at Trump maner til forsoning. Det er å håpe at han her klarer å gjøre ord til handling. Valgkampen i USA har vært preget av mange skjellsord og tøffe karakteristikker, først og fremst fra Donald Trumps side. De politiske sakene har dessverre kommet i bakgrunnen. Republikaneren Trump traff en nerve ved å ta oppgjør med den politiske eliten i Washington generelt og Demokratenes Hillary Clinton spesielt.

Ekspertene og pressen har for det meste undervurdert den amerikanske systemkrisen. Forskjellene mellom rike og fattige i USA har økt, og paradoksalt nok er det en republikaner som vinner på å appellere til en middelklasse og arbeiderklasse som har opplevd økonomisk stagnasjon de siste årene. Denne misnøyen har endt opp i et typisk protestvalg. På samme måte som britene i sommer gjorde opprør mot eliten og vendte EU ryggen, har grasrota i USA nå valgt outsideren og forretningsmannen Trump.

Hvordan mindre frihandel skal kunne doble veksten i USA, framstår som en gåte.

Hva kan vi så vente oss av Trump? Han vil sikkert avskaffe helsereformen til Obama. Han har lovet å bygge en mur mot Mexico, bygge tollmurer mot Kina og legge om til en mer proteksjonistisk handelspolitikk. Hvordan mindre frihandel skal kunne doble veksten i USA, framstår som en gåte. Bekymringsfullt er det også at vi har fått en amerikansk president som nekter å tro at kloden står overfor menneskeskapte klimaendringer.

Vi bør ta det amerikanske valget og britenes brexit som en alvorlig tankevekker. Politikere som sitter på sin høye hest, blir hardt straffet. Samtidig er demokratiet en skjør plante som trenger mye gjødsel og godt stell.

Artikkeltags