Bare opptatt av USA

For Donald Trump er det amerikanisme som gjelder, ikke globalisme

For Donald Trump er det amerikanisme som gjelder, ikke globalisme Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Med Donald Trump som president vil USA bli et land som er seg selv nok.

DEL

MeningerRepublikanerne har fått en presidentkandidat som er splittende, både innad i partiet og blant folk flest. Men mangemilliardæren har en kraftig appell til den hvite lavere middelklassen, som har kjent virkningene av økonomisk tilbakegang og føler seg presset fra alle kanter. I denne velgergruppen, som er stor, har det vokst fram en bølge av misnøye og hat: Mot Hillary Clinton, innvandrere, kriminalitet, terror og alle som snylter på eller truer USA.

Denne bølgen feide Trump rett til topps i det republikanske partiet, til stor fortvilelse for mange i det etablerte partiapparatet. Om den også vil være kraftig nok til å sende Trump inn i Det hvite hus, vet vi ikke før i november. Men det kan være grunn til å frykte det.

Hvem som styrer i USA har betydning også for oss som bor i Norge. Blir Donald Trump president, risikerer vi at forholdene mellom våre to land kan bli betydelig endret. Trump har åpent signalisert at han står for en politikk som først og sist handler om USA, og mindre om resten av verden. Nå er det amerikanisme som gjelder, ikke globalisme. Han vil bygge en mur mot grensen til Mexico og nekte innvandring fra terrortruede land. Og han truer med å endre USA rolle og forpliktelser i NATO. I dag er USA en viktig aktør i verdenssamfunnet. Forandres dette, vil det det få ringvirkninger i hele verden.

Måten landsmøtet i Cleveland forløp på denne uka ville vært katastrofalt for enhver som stilte til valg for å bli president eller statsminister i ethvert europeisk land. På denne siden av Atlanterhavet ville åpen krangel, pinlige taler, protester mot avstemningsregler, toppolitikere som uteblir og utagerende reaksjoner fra møtedeltakerne vært utenkelig i en partiorganisasjon ved inngangen til en valgkamp. Men dette handler om amerikansk politikk, som ikke alltid er like lett å forstå med vårt utgangspunkt.

Tro det eller ei: For Donald Trump behøver slett ikke landsmøtestøyen å bety at sjansene for vinne kampen om presidentvervet er svekket. Landsmøtet i Cleveland var en manifestasjon av at Trump har en sterk og fanatisk tilhengerskare. Det var den som utmanøvrerte konkurrentene om å bli partiets kandidat. Og det er den som er grunnfjellet i kampen mot Hillary Clinton.

På Demokratenes landsmøte til uka, der Hillary Clinton skal utropes til partiets kandidat, kommer det til å gå fredeligere for seg. Men så blir det valgkamp. Det kan bli en minnerik, men neppe flott, forestilling.

Landsmøtet i Cleveland var en manifestasjon av at Trump har en sterk og fanatisk tilhengerskare.

Artikkeltags