Kampen mot terror

Torsdag kveld ble Nice rammet av terror der en lastebil var våpnet.

Torsdag kveld ble Nice rammet av terror der en lastebil var våpnet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nok en gang er vår verdensdel rammet av terror.

DEL

KOMMENTARDen grusomme massakren i Nice har rystet en hel verden. Her var det en lastebil som ble brukt som våpen mot uskyldige mennesker som maktesløst ble kjørt ned og drept eller skadet. Ekstra tankevekkende er det at Frankrike blir angrepet på selveste nasjonaldagen. Den dagen er det frihet, likhet og brorskap som skal stå i fokus.

En 31-årig frank-tunisier sto bak udåden. Ingen gruppe eller organisasjon hadde fredag formiddag påtatt seg ansvaret, men mye tyder på at massakren var jihadistisk inspirert. Det hører nemlig med til bildet at ledende sunnimuslimer har fordømt terroraksjonen i Nice.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Med bakgrunn i det politiet i Norge fredag visste, var det ikke grunnlag for å sette i verk ekstra tiltak her til lands. Det er trolig en riktig vurdering. Men hendelsen i Nice viser at vi aldri kan være helt trygge, heller ikke i Norge. Det er grunn til å minne om at vi snart kan skrive 22. juli, og da vil tankene for de fleste gå tilbake fem år i tid – til terroren som så brutalt rammet regjeringskvartalet og Utøya.

Det trengs et bedre overnasjonalt samarbeid, ikke minst her i vesten, for å utveksle informasjon som kan sette hvert land best mulig i stand til å forebygge og slå tilbake mot terror. Det er i så måte positivt at flertallet på Stortinget har gitt politiet her til lands nye verktøy for bedre å kunne avsløre planlegging av eller forsøk på terror.

Norsk politi har blant annet fått større mulighet til å overvåke datatrafikk gjennom såkalt dataavlesning. Det er riktignok omstridt fra et personvernsynspunkt, men det hensynet kan ikke trumfe i alle situasjoner. Har man imidlertid rent mel i posen, så har man intet å frykte. Stortinget har funnet et akseptabelt balansepunkt. En ny teknologisk virkelighet fordrer nye teknologiske åpninger hos politiet.

Videre må Norge og våre allierte styrke vår etterretning. Norge må også bidra utenlands for å skape en tryggere verden. Her må vi prioritere og rette skytset mot den mest opplagte fienden. Det synes å være den selverklærte islamske staten (IS), som har lagt under seg store områder i Irak og Syria. Derfor må vi gi ryggdekning til de 60 norske soldatene som skal sendes til Jordan for å trene opp syriske opprørsgrupper som kjemper mot ekstremistene i IS.

Ekstra tankevekkende er det at Frankrike blir angrepet på selveste nasjonaldagen.

På den annen side må vi holde hodet kaldt, ikke handle i affekt. Irak-krigen er et eksempel på det siste. Det vil samtidig være blåøyd å tro at terror ikke på ny vil ramme vår siviliserte del av verden. Derfor gjelder det å være best mulig forberedt, både mentalt og gjennom planlagte tiltak. Kampen mot terror er dessverre ikke over. Den må intensiveres.

Artikkeltags