Fansen tror på Sverige

Svenske Loreen er favoritt hos den norske MGP-fansen. (Foto: EBU/ANB)

Svenske Loreen er favoritt hos den norske MGP-fansen. (Foto: EBU/ANB) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den norske MGP-fansen er hjertelig til stede under delfinalen 24. mai, hvor Tooji forhåpentligvis kvalifiserer seg videre. Men i fanleiren tror man Sverige vil vinne i år.

DEL

Avstanden til Aserbajdsjan, og problemer med å bestille hotell, har gjort at mange europeiske fans holder seg hjemme i år.

Vi treffer imidlertid en norsk gjeng som absolutt setter sitt preg på begivenhetene.

– Vi har skaffet billetter og sitter ved scenen der alt skjer, forteller Stian Hornnes. Jan Olav Einstavland skyter inn:

– Sverige er favoritten vår. Vi har nesten Rybak-følelse der, så vi er nesten sikre på at det blir Stockholm neste år. Tooji går nok til finale, med en plassering blant de 5-10 beste.

Av knapt 800 billetter solgt gjennom ulike Grand Prix-fanklubber i Europa, har 54 gått til den norske klubben – som er flere enn til noe annet land utenom Storbritannia og Tyskland. Til sammenligning hadde rundt 2.000 fans kjøpt billetter gjennom Grand Prix-klubbene før fjorårets Eurovision Song Contest i Düsseldorf, og rundt 1.800 da det ble arrangert i Oslo for to siden.

Med sine drøyt 500 medlemmer er den norske klubben en av de største i Europa, i alle fall sett opp mot folketall, forteller klubbleder Morten Thomassen. Han har ansvaret for å distribuere billetter til tilreisende norske fans.

– Så her går jeg med billetter for minst en lokal årslønn. Opprinnelig skulle arrangørene ta seg av distribusjonen, men søndag kveld fikk vi kontrabeskjed. Da er det bare å hive seg rundt.

Utfordringer

Alle hotellene i Baku ble allerede i vinter reservert av de lokale arrangørene for de to ukene i forkant av ESC. Dermed har det vært vanskelig for tilreisende fans å bestille overnatting før svært tett opp til avreise. Noen fans har leid leilighet lokalt, mens andre var tidlig ute.

– Vi booket hotell lenge før vi visste om vi fikk billetter. Jeg bor på en gedigen suite, for 1.000 kroner natta, så det er ikke dyrt, forteller Magne Skjærdal.

Han forteller at det heller ikke er blitt noen prishopp i ettertid.

– Ikke i det hele tatt, de ga meg til og med en natt gratis da jeg kom, fordi jeg kom rett etter midnatt den datoen jeg hadde bestilt. Og plutselig inkluderte de frokost også.

– Store kontraster

Nordmennenes førsteinntrykk av Baku er bra.

– Visumprosedyrene tok bare fem minutter. Det er veldig god mat her også, forteller Jørgen Møller.

– De er også flinke med informasjon til turister, supplerer Frank Moe.

– Folk er så åpne og imøtekommende, det er utrolig trivelig. Det er voldsomt påkostet her, men stor forskjell mellom fattig og rik, fortsetter Magne Skjærdal.

– I slumkvarterene, ikke langt utenfor sentrum, er det hullete veier og skur, supplerer Frank Moe.

– Mangler møteplass

En ting skuffer nordmennene som har reist til Baku for å oppleve Grand Prix-sirkuset. De lokale arrangørene har ikke organisert noen egen møteplass for fansen.

– Jeg synes det er ille at de gjør forskjell på fans, ved at de bare har møteplass for de akkrediterte og ikke for oss klubbmedlemmer, mener Skjærdal, som synes det burde vært en egen Euro-kafé på stedet.

Hvert år arrangeres det en uformell avstemning på pressesenteret hvor pressefolk og akkrediterte fans kan stemme på utfallet av delfinalene. Både Sverige og Norge ligger godt an til finaleplassering på årets avstemning.

Svenske Loreen har ledet i lange perioder, mens Tooji har ligget stabilt blant de øverste fem landene. (ANB-NTB)

Artikkeltags