Fansens GP-favoritt

Svenske Loreen synes å være fansens favoritt til å vinne årets internasjonale Grand Prix-finale.

Svenske Loreen synes å være fansens favoritt til å vinne årets internasjonale Grand Prix-finale. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den europeiske Grand Prix-fansen synes å samle seg om en soleklar favoritt til å vinne årets internasjonale finale: Svenske Loreen.

DEL

De nasjonale Grand Prix-klubbene rundt om i Europa er tradisjonen tro i full gang med egne kåringer av de beste bidragene til årets Grand Prix-show i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

Finalen går av stabelen lørdag 26. mai, men fansen kårer sin favoritt i god tid før det. Resultatene fra klubbenes avstemninger presenteres på nettstedet esctoday.com – og så langt peker ett bidrag seg ut som det soleklart mest populære.

28 år gamle Loreen skal representere Sverige i Baku med låten «Euphoria», og har åpenbart skaffet seg mange fans allerede før seierskampen spisser seg til.

Når stemmene fra 17 Grand Prix-klubber er talt, har Loreen fått ikke mindre enn 190 poeng. Det er 93 flere enn bidraget som foreløpig ligger på andreplass.

Grand Prix-klubber avgir poeng etter samme system som i den internasjonale finalen. Den mest populære låten gis 12 poeng, den nest beste 10, også videre. Så langt har Loreen innkassert 12-poengere fra en lang rekke land – og flere er etter alt og dømme på vei.

Dermed kan det bli særdeles hyggelig å være svensk i Baku.

Sist Sverige gikk til topps i den internasjonale finalen var i 1999. Charlotte Nilsson sang seg til topps i Jerusalem med «Take Me To Your Heaven».

Totalt har Sverige vunnet slagerkonkurransen fire ganger.

Skal vi tro Grand Prix-klubbenes årlige kåring, kan det for øvrig bli en hyggelig kveld for flere nordiske land i Baku.

Etter at stemmene fra 17 klubber er talt opp, følger nemlig Island nærmest Sverige på poengtavla. Greta Salme Stefánsdttir og Jn Jsep Snaebjörnsson skal forsvare de islandske fargene i Baku med duetten «Never Forget» - og bidraget åpenbart i smak hos fansen.

Også Norge har sanket bra med poeng så langt. Tooji er så langt nummer fem på lista med totalt 75 poeng. Mellom Norge og Island ligger Serbia og Italia.

Fra den danske GP-klubben fikk blant annet Tooji 10 poeng. 12’eren gikk til Sverige også der.

Totalt 42 nasjoner deltar i årets internasjonale finaleuke. 36 av nasjonene må gjennom en semifinale for å kvalifisere for finalen 26. mai.

Semifinalene arrangeres tirsdag 22. og torsdag 24. mai – og Norge skal ut i den sistnevnte av disse.

Italia, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania er direktekvalifisert for finalen som følge av sine betydelige økonomiske bidrag til den europeiske kringkastingsunionen. Finaleklar er også arrangørlandet Aserbajdsjan. (ANB)

Artikkeltags