Tooji vil gi alt

Tooji på scenen under generalprøven før semifinalen i Eurovision 2012 i Baku torsdag kveld.

Tooji på scenen under generalprøven før semifinalen i Eurovision 2012 i Baku torsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tooji er klar for å gi alt under lørdagens finale i Eurovision Song Contest.

DEL

– Jeg har bursdag! Å, jeg håper at jeg får verdens beste bursdagsgave. Og hvis det går bra da, så blir det en champis, lovet Tooji torsdag kveld da det ble klart at han hadde kvalifisert seg til finalen med sangen «Stay».

Lørdag fyller han 25 år, og nå peker alt fram mot denne dagen. Den siste finpussen er allerede gjort, nå starter den mentale stålsettingen.

– Jeg tar med meg ydmykhet. Uansett hvor sikker man er når man sitter der og venter på å få navnet sitt ropt opp, da forsvinner alt. Du sitter der og takker bare for at du fikk oppleve dette. Og vær så snill, vær så snill, vær så snill... Så ydmykhet er det jeg tar med meg. Og jeg vet det høres rart ut, men samtidig: Jeg skal vinne!

Tooji skal starte som nummer 12 med «Stay» lørdag under eurovisjonsfinalen, og er veldig fornøyd med dette.

– Vet du hva, jeg er veldig fornøyd med plasseringen. Jeg syns det er en fin plassering, og vi har en ballade foran oss som gir oss ekstra punch. Så det er en veldig bra plassering. Det er 2012, og vi er nummer 12! Dette er året vårt!

Det var 18 artister og grupper som var i aksjon på TV-skjermen under den andre semifinalen torsdag kveld. Norge var innslag nummer 16, og delfinalen ble innledet med Serbias melodiske bidrag, etterfulgt av en «heavy» låt fra Makedonia og en fjærprydet nederlender. Sverige som var nummer elleve i showet, flesket til med vindmaskin og snø i håp om å hanke inn nok stemmer til å gå videre. Loreen fikk i tillegg trampeklapp da hun entret scenen for å fremføre låten «Euphoria».

Sverige og Loreen, som er en av storfavorittene i Baku, gikk også videre til finalen.

Det har vært i alt 42 deltakerland i årets Eurovision Song Contest. 36 har deltatt i de to delfinalene der ble konkurrert om 20 finaleplasser. Den første delfinalen ble holdt tirsdag, da gikk blant annet Island og Danmark videre.

Landene som fikk finalebillett torsdag var, i tillegg til Norge og Sverige, Litauen, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Ukraina, Makedonia, Estland, Malta og Tyrkia. I finalen møter de Danmark, Island, Romania, Moldova, Ungarn, Albania, Russland, Irland, Kypros, Hellas og «de fem store» - Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland, i tillegg til vertslandet Aserbajdsjan.


Pågripelser

Aserbajdsjansk politi pågrep torsdag en rekke aktivister som demonstrerte foran TV-bygningen i Baku. De fleste av de pågrepne var medlemmer av en opposisjonsgruppe som hadde samlet seg for å lese opp et krav om løslatelse av politiske fanger og slutt på sensuren i de statlige mediene. (ANB-NTB)

Artikkeltags