Iran: Løsningen er å utslette Israel

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener løsningen på krisen i Midtøsten er å utslette Israel.

DEL

Ahmadinejad uttalte dette i en tale under et krisemøte for muslimske land i Malaysia torsdag, melder nyhetsbyrået AP. Presidenten krevde også en umiddelbar våpenhvile for å gjøre slutt på kampene mellom Hizbollah og Israel.

– Selv om hovedløsningen er å eliminere det sionistiske regimet, må man i denne situasjonen få en våpenhvile på plass, sa Ahmadinejad, ifølge nettsiden til det statlige TV-selskapet i Malaysia.

Skeptisk til styrke

Men presidenten er skeptisk til å sette inn noen internasjonal styrke for å overvåke grensen mellom Israel og Libanon.

– Fred og sikkerhet i Libanon må den libanesiske regjeringen og folket sørge for. Utenlandske styrker er ikke akseptable om de ikke bygger på FNs regler og den territorielle integriteten til Libanon, understreket han.

Ahmadinejad ba også alle muslimske stater om å «kutte alle økonmiske og politiske bånd – åpne og hemmelige – med det falske og lovløse sionistregimet». Han manet samtidig de samme statene til å isolere USA og Storbritannia fordi de to landene støtter Israels angrep på Libanon.

– Irans lange arm

Talsmann for det israelske utenriksdepartementet Mark Regey beskyldte den iranske presidenten for å forsøke å få regionen til å samle seg bak Iran-støttede Hizbollah.

– Vår operasjon i Libanon er satt i gang for å nøytralisere en av Irans lange armer, nemlig Hizbollah. Hizbollah er deres stedfortreder, og blir brukt som et instrument av Teheran for å forsere regimets ekstremistiske agenda. Et nederlag for Hizbollah er dermed et nederlag for iranske interesser, i tillegg til alle ekstremistiske, jihadistiske krefter i regionen, sa Regey.

Fransk fordømmelse

Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy uttalte til radiokanalen France-Inter at han fordømmer uttalelsene fra den iranske presidenten.

– Dette er totalt uakseptable ord fra noen og enhver, men spesielt fra et statsoverhode. Konflikten har gitt Iran en mulighet til å vise at landet kan spille en positiv og stabiliserende rolle i regionen, men uttalelsene tyder på det motsatte, sa Douste-Blazy. (ANB)

Artikkeltags